Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kijkers bekeken

Roos Tol | zondag 2 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 996x

Het wordt steeds spannender. Voor ons, als we even weg-van-het-scherm waren: zitten ze er nog? Of zijn ze stilletjes uitgevlogen? En spannend voor de jongen, voor wie de wereld buiten de kast lonkt, maar ook nog afschrikt. Nog even in de takkenzooi.

Daar zijn wij kijkers natuurlijk best blij mee. Het is prachtig om te zien. Hoe het voorlijkste kuuk rondsnavelt. Hier eens takje, daar een kartonnetje, verhip een lang rond zacht ding, wat zou dát zijn? Wij weten: heh, kuuk heeft een peuk gevonden! Ja jong, dat is goed tegen ongedierte! Iets wat je met deze buitentemperaturen best kan gebruiken.


Warmbloedige beestjes

Hoewel het best eens zo zou kunnen zijn dat kauwen beter bestand zijn tegen warmte dan de naakte aap – de mens. Hun lichaamstemperatuur is 39 tot 42 graden en kan zelfs oplopen tot 43 graden. Wij met onze gemiddelde 37 graden zijn daar zowat koudbloedig bij.
Het kan zomaar zijn dat ze daarbij soms lekker een zonnebad nemen. Maar ook een zand- of waterbad is welkom.
En wordt aan de mens aanbevolen om anderhalf tot twee liter vocht te drinken, kauwen kunnen een hele dag vooruit op een mililiter of 12.
Toch nog wat verkoeling vinden, zoals hier in de kast? Snavel open en vleugels wat uiteen.


Op je blauwe ogen

Die prachtige, felle, blauw-witte ogen, daar kan ik eindeloos naar kijken. Uit onderzoek is gebleken dat kauwen onderling ook communiceren met hun ogen, in het bijzonder bij het verdedigen van het nest. Ze hebben al een enorme schat aan geluiden en zelfs dialecten. Er zijn dus nog een hoop gespreksvormen te leren voor de kuuks. Misschien dat ze daarom liever nog even gewoon wat blijven schreeuwen in de kast.
Daarnaast is het gezichtsvermogen van de kauw twee keer zo groot als dat van de mens. Terecht dat Achilles Cools van mening is dat kauwen meer over ons weten dan wij over hen. Kauwen zien alles.


Nog even

Hoe dan ook, ze komen uit de kast. Wij kijkers rukken ons los van onze schermen. Ook uit onze kast. Buiten: overal komen we Corvus monedula tegen. Elke kauw had “onze kuuk” geweest kunnen zijn. Behandel hen met respect.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs