Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
in afwachting van de start van de bijeenkomst, op de achtergrond Beleef de Lente Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Knarren timmeren aan de weg

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 30 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1075x

Gisteravond was de jaarlijkse bijeenkomst van de steenuilenwerkgroep Achterhoek en Liemers. Ruim 35 vrijwilligers wisselden daar resultaten en ervaringen van het afgelopen broedseizoen uit als opmaat naar het nieuwe seizoen. Bewonderenswaardig wat deze club mensen al vele jaren voor elkaar krijgt!

Het afgelopen jaar conroleeerden ze met elkaar het ongelooflijke aantal van ruim 1000 nestkasten van steenuilen en volgden ze maar liefst 677 broedsels. Van al deze broedsels werd een nestkaart ingevuld waardoor de gegevens landelijk beschikbaar zijn en meehelpen de vinger aan de pols te houden bij de steenuil. Daarmee wordt ruim een derde van de steenuilenpopulatie in dé steenuilenregio van Nederland - Achterhoek en Liemers - nauwlettend gevolgd. Zonder ook maar een enkele andere vrijwiliiger in een ander deel van het land te kort te willen doen, zou ik - als ik voor een zaal met publiek stond - graag een staande ovatie willen voor deze club betrokken en enthousiase mensen.

Eerbiedwaardige knarren

Onder hen een aantal oude knarren, oud niet zozeer in de zin van leeftijd - al gaat dat wel vaak samen - maar vooral in de betekenis van vasthoudend en ervaren. Frans Stam, Peter Beersma, Anton Meenink voeren de ranglijst in beide opzichten aan, op de voet gevolgd door onder andere Maarten Hageman, Fred Balduk, Hans Grooters en Bert Kwakkel. De eersten onder hen zijn al sinds het begin van de jaren 80 actief met steenuilen en hebben in de loop der jaren vele honderden broedsels gevolgd en duizenden jonge steenuilen geringd.

Van onschatbare waarde

De hoeveelheid gegevens die ze met elkaar verzameld hebben is onvoorstelbaar. Van geen enkele andere soort is zoveel informatie beschikbaar over legselgrootte, broedbegin, aantal jongen, nestsucces, paarsamenstelling overleving en dispersie. De door hen verzamelde gegevens zijn niet alleen in landelijk, maar zelfs in Europees opzicht uniek in omvang en kwaliteit en in lengte van de onderzoeksperiode. Niet alleen de kennis levert een belangrijke bijdrage, maar zeker ook de tienduizenden erfbezoeken die er in de voorbije periode zijn gebracht. Tienduizenden keren een enthousiast pleidooi voor het behoud van de steenuilen op het erf: een onschatbare bijdrage aan bescherming en behoud. En wat te denken van de meer dan duizend nestkasten die onderhouden en wanneer nodig vernieuwd worden. In een tijd waarin natuurlijke holen steeds meer onder druk komen te staan, van groot belang om de broedgelegenheid - en daarmee de populatie - op peil te houden.

Steenuilen live erbij

De bijeenkomst gisteren werd begonnen met kijken naar de beelden van de Winterswijkse Beleef de Lente steenuilen die zo vriendelijk waren het begin van de bijeenkomst af te wachten alvorens de kast te verlaten en aan hun nachtelijke bezigheden te beginnen. Gedurende de bijeenkomst was hun gewiew op de achtergrond voortdurend te horen. Heel bijzonder op deze manier het studieonderwerp er live bij te hebben.

Eerste ei

Bij het verlaten van de zaal kwam er een app'je van Anita uit Brabant: eerste steenuilenei gelegd in Volkel. Het seizoen is dus nu echt begonnen!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs