Door
Mariël Verburg
Auteur Vogelbescherming
Geplaatst op 6 november 2024
“Ik heb een grote tuin, grenzend aan andere tuinen en vlak bij een parkje. Een mooie plek dus voor vogels”, vertelt Offra. “Ik had al een flinke vijver en veel planten in de tuin, maar de oprit in de voortuin was veel breder dan nodig is. Mijn wens was toen met name om een stuk van de oprit weg te halen en daar tuin van maken. Welke planten kon ik daar het beste neerzetten? Dat was de belangrijkste vraag aan de Tuinvogelconsulent.”
De Tuinvogelconsulent kwam kijken en dacht mee over mogelijkheden voor beplanting langs de oprit. Ze stelde voor om ook even door de tuin naast en achter het huis te lopen en zag daar nog meer kansen om de tuin vogelvriendelijker te maken. “Zij bekijkt de tuin door de ogen van een vogel. Ze kijkt dus niet alleen naar wat er mooi is, zoals een gewone tuinadviseur, maar ook: Waar kan een vogel zich verstoppen? Is er altijd genoeg te eten, niet alleen voer maar ook bessen?”
Zo werden er in het advies brede borders ingetekend langs het huis, met klimplanten langs de kale muur. De regenpijp kon worden afgekoppeld van het riool om het water in de border te laten lopen. Rond een los boompje kon een boomspiegel worden gemaakt. Ook zwaluwnestkasten maakten deel uit van het advies. “Dat wilde ik altijd al, maar ik wist niet hoe. ”En tips voor bloeiende planten die tegen schaduw kunnen, vanwege de bomen in de tuin. Door het gazon minder – en in fases – te maaien, zou het interessanter worden voor insecten. De vijver kon diervriendelijker worden gemaakt door in het ondiepe deel een paar grote stenen te leggen, zodat vogels daar kunnen badderen. En door twee oevers geleidelijk te laten aflopen, kunnen ook egels er drinken. “Ze heeft dus breder advies gegeven dan ik had gevraagd, dat vond ik prettig.”
“Ik heb meteen planten gekocht, ook bij Vogelbescherming, zoals maagdenpalm, kruipend zenegroen, meidoorn, sleedoorn en egelantier. Borders aangelegd, planten gepoot en ingezaaid… Ik heb het voor het grootste deel zelf uitgevoerd, met hulp van een vriend voor het wat zwaardere tuinwerk. Het snelste resultaat had ik van de stenen in de vijver, daar zat na een half uur al een merel te badderen.”
En nu, bijna vier jaar later? “Ik zie nu echt meer vogels in m’n tuin dan toen. Er zitten meer mussen te kwetteren in de heg. Ik zie pimpel- en koolmees, vink, groenling, eksters, kauwen, grote bonte specht, houtduiven, tortelduiven, gaai, staartmees, winterkoninkje… En veel egels; ik denk dat ze ook nestjes in de tuin hebben. Ik had al egelhuisjes staan maar ik denk dat ze het nu meer naar hun zin hebben doordat rond de oprit meer plek is om zich te verstoppen en te overwinteren.”
“Ik geniet van de geluiden van de vogels. Van de tortelduiven en de merels die op me zitten te wachten als ik ze voer; als ik een paar meter wegloop zitten ze er al bij. Dat er nog meer genesteld wordt in de tuin. En dat ik in de egelvoederhuisjes soms m’n vingers prik aan een egel. Soms krijg ik commentaar dat het ‘er wel eens gemaaid mag worden’, maar dan leg ik uit waarom er niet gemaaid wordt. Met mijn tuin kan ik iets betekenen voor biodiversiteit in de buurt. Dat dat wérkt, dat vind ik erg leuk. Als genoeg mensen dit doen, dan krijgen we de biodiversiteit in Nederland omhoog.”
Wil jij net als Offra genieten van meer vogels in je tuin? Vraag dan nu een advies aan van een van onze Tuinvogelconsulenten
De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.