Geplaatst op 26 oktober 2023
Natuurinclusief bouwen is in opkomst. Dat blijkt ook uit het grote aantal aanmeldingen voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland. Bij veel bouwprojecten staan duurzaamheid en energieverbruik al langere tijd centraal, maar rekening houden met de natuur is nog niet vanzelfsprekend. Vogelbescherming is daarom blij dat steeds meer partijen zich bezig houden met het bouwen van woningen en kantoren die niet alleen goed zijn voor de mens, maar ook voor de natuur.
De 38 inzendingen varieerden enorm: van een modulair bijenhotel tot complete natuurinclusieve wijken. De vakjury koos als winnaar het project Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam van de landschapsarchitecten De Urbanisten. Zij transformeerden een oud havengebied, vol met industrie, naar een groen natuurgebied. Door negen terrassen krijgen eb en vloed de ruimte en is het tegelijkertijd een gebied waar mensen kunnen wonen en werken. De jury roemt dit project vooral omdat het natuur de ruimte geeft in stedelijk gebied.
De Award is een initiatief van Vogelbescherming Nederland. De jury bestaat uit Daan Bruggink (ORGA Architect), Saskia van Stein (IABR & Design Academy), Deborah Post (Honey Highway) en Marco Matheeuwsen (Woningcorporatie Casade). De prijsuitreiking vond plaats op de Dutch Design Week in Eindhoven.
Vogels zijn een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het stedelijk groen; ook gezond voor mensen.
Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op