Door
Chris van der Heijden
Birdingplaces.eu
Geplaatst op 1 september 2023
Vogelbescherming zet zich in voor de natuur in de Westerschelde. Door inpoldering, bedijking en aanleg van haven- en industrieterreinen zijn er in dit grootste estuarium van Noordwest-Europa grote stukken getijdengebied verdwenen. Voor kustvogels en trekvogels zijn deze getijdengebieden juist van levensbelang en daarom strijdt Vogelbescherming voor natuurherstel en compensatie van deze verdwenen gebieden.
Waterdunen is zo’n compensatiegebied langs de Westerschelde. In 2022 werd dit natuur- en recreatiegebied van 350 hectare geopend. Het nieuwe getijdengebied ligt ten westen van Breskens binnen de dijken en heeft kreken, schorren, slikken en broedeilanden. Via een getijdenduiker stroomt zout water het gebied binnen.
Peter de Smidt is namens het Zeeuwse Landschap beheerder van Waterdunen. Hij zag hoe de vogels het nieuwe zoute getijdengebied vrijwel direct koloniseerden. “Waterdunen heeft een verschil tussen eb en vloed van anderhalve meter, zodat de broedeilanden in de winter overstromen en daardoor kaal blijven. In de zomer is er een getijdenverschil van ongeveer 1 meter zodat de eilanden juist niet overstromen en de vogels er ongestoord kunnen broeden. Dat is ideaal voor veel kustvogels. In de zomer van 2022 zaten de broedeilanden al meteen vol kustvogels. We hadden zelfs 7000 nestelende grote sterns. Helaas sloeg toen de vogelgriep toe, waarbij honderden grote sterns het loodje legden. Maar gelukkig zijn er dit jaar ook al weer grote sterns gezien. We hopen dat de populatie zich zal herstellen.”
Als wij het gebied in wandelen, valt inderdaad de enorme hoeveelheid vogels op. We zien talloze visdieven, bergeenden, zwartkopmeeuwen, scholeksters, tureluurs en kluten. Zelfs de zeldzame dwergstern is hier talrijk. Aan de rand van het gebied zitten ouderwets veel veldleeuweriken en overal duiken wulpen en oeverlopers op. Gelukkig zien we ook nog wat grote sterns. Een fractie van het jaar daarvoor, maar ze zijn er!
Andere leuke vogelsoorten die we zien zijn zilverplevier, groenpootruiter, kleine plevier, lepelaar, kleine zilverreiger, blauwborst en patrijs. Die kun je zien zonder te verstoren. Waterdunen is uitgerust met maar liefst 9 vogelkijkhutten en kijkschermen met uitzicht op de 8 broedeilanden. En er zijn ‘kijkbruggen’. Peter de Smidt: “Om verstoring van vogels zoveel mogelijk te voorkomen zijn de paden naar de kijkhutten afgezet met aarden wallen en de bruggen die over de kreken lopen hebben hoge houten wanden. Door kijkgaten en verticale lamellen kun je de vogels toch bekijken. Zo worden de vogels niet verstoord en kun je er wel van genieten.”
De met oranje gemarkeerde ‘Vogelroute’ van 5,5 km is de topwandeling van Waterdunen. Die voert langs alle kijkhutten en broedeilanden en loopt ook een stukje langs zee (waar afhankelijk van de tijd van het jaar steenlopers, drieteenstrandlopers en zee-eenden te zien zijn). De toptijd om Waterdunen te bezoeken is tijdens de voorjaarstrek, de broedperiode in lente en zomer en zeker ook tijdens de najaarstrek. Eigenlijk kun je hier het hele jaar door leuk vogels kijken en fotograferen. Na een dag wandelen en genieten in Waterdunen is de conclusie duidelijk: de natuurherstelmaatregelen langs de Westerschelde zijn niet alleen noodzakelijk, maar ook een prachtig cadeau voor mens en dier.
Ontdek nog veel meer prachtige vogelgebieden in eigen land én heel Europa via Birdingplaces.eu.
Waterdunen is met het OV bereikbaar. Neem daarvoor de trein naar Vlissingen en daar de veerboot naar Breskens. Station Vlissingen ligt vlak bij de veerhaven en de veerboot vaart gemiddeld elk half uur. Op deze veerboot kunnen fietsen mee aan boord. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. Kijk voor tickets en veerboottijden op www.westerscheldeferry.nl. Vanaf de veerhaven in Breskens is het nog 2 km fietsen/lopen naar de oostelijke ingang van Waterdunen. Kom je met de auto rijd dan richting Goes (A58) en neem de afslag Terneuzen (N62). Je rijdt dan door de Westerscheldetunnel en na de tunnel volg je richting Breskens. Vlak voor Breskens neem je de afslag richting Groede en vervolgens rijd je naar strandparkeerplaats Walendijk aan de Walendijk in Groede. Die parkeerplaats ligt bij de hoofdingang van Waterdunen. Parkeren kost € 2 per uur of € 7,50 voor een dagkaart.
De entree van natuurgebied Waterdunen zelf is gratis. Je kunt het gebied alleen te voet verkennen. Fietsen is in Waterdunen niet toegestaan. De fiets mag ook niet mee aan de hand, om hinder te voorkomen. Je kunt je fiets parkeren bij een van de speciale Waterdunen fietsenstallingen bij de ingangen.
Beste optie is de ‘Vogelroute’ van 5,5 km die met oranje bordjes is gemarkeerd. Honden zijn niet toegestaan, ook niet aan de lijn. De route is rolstoelvriendelijk en loopt langs 9 vogelkijkhutten en rondom de broedeilanden. Onderweg zijn er diverse bankjes om te rusten. Wie niet de hele route wil lopen kan vanaf parkeerplaats Walendijk naar de eerste serie vogelkijkhutten lopen die op een paar honderd meter afstand liggen. Verder is er nog de blauwe ‘Golfroute’ (9 km) die om het hele gebied loopt en de groene ‘Zeekraalroute’ die het oostelijk deel van Waterdunen verkent en deels over onverharde paden loopt.
In natuurpark Waterdunen vind je ook accommodatie. Het Molecaten Park Waterdunen is een vakantiepark dat duurzaam is ontworpen als integraal onderdeel van Waterdunen. Als je hier logeert, loop je vanaf je vakantiehuisje zo het natuurgebied in. Molecaten heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel en probeert haar parken zo duurzaam mogelijk te exploiteren. Zie voor meer informatie over het huren van een vakantiehuisje: www.molecaten.nl/waterdunen.
Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.
Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.