Navigatie overslaan
Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Zeldzame havengast

Geplaatst op 3 januari 2022

Twee jaar op rij bracht een zwarte zeekoet de winter door in de haven van Oudeschild op Texel. Vorig jaar was het een eerstejaars en nu een volwassen vogel. In volwassen zomerkleed is de zwarte zeekoet bijna helemaal zwart. De enige uitzonderingen zijn de witte vleugelvlek en de koraalrode poten. Hoe anders is dat in de winter.

Tam van karakter

Jaren geleden zag ik zwart zeekoeten aan de westkust van Ierland, hun zuidelijkste territorium als standvogel. Langs de Noordzeekust reikt het broedgebied tot aan Denemarken. In Nederland is de soort een zeldzame wintergast. Dan zie je een verenkleed met veel meer wit.

Zwarte zeekoeten hebben de neiging om beschutte plekken zoals havens op te zoeken. Deze havengasten (ik heb ze ook in IJmuiden gezien) zijn leuke vogels; alert, redelijk tam en vrolijk van karakter. Het was bijzonder om de vogels langdurig en van dichtbij te kunnen observeren. Ik zag ze duikend jagen, zich poetsen en veelvuldig met de vleugels wapperen. De vogel van vorig jaar bleef zeer lang (tot eind april!) in de haven van Oudeschild hangen. Een paar keer, met heel rustig weer, ging hij de Waddenzee op maar bleef dan dicht bij de kust.

Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare

Zo laag mogelijk

Het grootste probleem bij het fotograferen van deze zeevogels is; hoe kom je zo laag mogelijk om mooie foto’s te maken? Ik doe het volgende; tellen hoe lang ze duiken en vervolgens, als zij onder water zijn. haast ik me bij de waterkering naar beneden en ga dan zitten vlakbij de plek waar ik denk dat hij weer opduikt! Uiteraard met de zon zoveel mogelijk in de rug. Dat lukte mij vaak bij de zeekoeten.

Het is leuk om de te zien hoe de vogel reageert. Eerst de verrassing: huh, je was toch daar ginds!? En daarna: oké dan, neem de foto’s maar! Deze tactiek werkt overigens alleen bij de tamme zeekoeten en alken. Andere watervogels zullen met de schrik wegvliegen, en dat wil je ze niet aandoen.

Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare

Zomerkleed

De zeekoet van 2021 begon al langzaam zwarter te worden in het voorjaar. Het was interessant om te zien hoe dat geleidelijk gebeurde. Helaas ging hij er vandoor voordat hij het hoogtepunt had bereikt en in zomerkleed rondzwom.

Ik hoop dat de vogel van dit jaar blijft totdat hij helemaal zwart is!

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Wie meer foto's van hem wil zien, ook van de zeekoet, kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' van PiXFACTORY te volgen. 

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Gerelateerde items