Door
Hans Peeters
Natuurjournalist
Geplaatst op 30 oktober 2019
Elke maand bezoekt Hans Peeters een natuurlijke tuin. Kleine vogelreservaatjes, die bij elkaar opgeteld een groots natuurgebied vormen. Weliswaar verspreid over het hele land. Deze maand een tuin met een natuurlijke vijver in de hoofdrol.
Meteen al bij aankomst trekt de giga-vijver voor de woning alle aandacht. In de plas met een doorsnede van tien meter, groeien waterplanten als hoornblad en waterviolier. Een dik tapijt van krabbenscheer is ondergedoken. In de herfst zakken de planten naar de bodem.
Langs de randen een gevarieerde begroeiing van grassen, zeggen en besdragende struiken, waaronder Gelderse roos. Het kan niet anders of hier hebben salamanders, kikkers en padden het naar hun zin. Desiree beaamt dit vol overtuiging: “Dat niet alleen. Je wilt niet weten hoeveel verschillende vogelsoorten hier komen drinken en badderen. Mezen, vinken, zwartkop en de grote bonte specht zijn vaste bezoekers. En niet te vergeten de ijsvogel. Die heeft hier een vaste visstek. Onze tuinvogellijst telt inmiddels zevenenveertig soorten.”
Desiree en echtgenoot Han, die naar zijn werk is, zijn ook gelukkig met ruim wat tuin aan de zijkanten. Dit vraagt zeker een boel onderhoud? “Dat valt reuze mee. Bij ons mag alles groeien en zelfs onkruid laten we met rust. Een paar keer per jaar wordt er in de tuin gewerkt en dat is het dan.”
De achterkant van de woning grenst aan een bosperceel. “Dat is van de buren, maar wij hebben wel het volle genietrecht. Hier leven gaaien, boomklevers en huist een familie eekhoorn.”
Desiree is een verdienstelijk natuurfotograaf en stelt haar foto’s graag beschikbaar voor dit blog. “Rondom ons huis is altijd wat te fotograferen. Ik heb al veel onvergetelijke momenten mogen vastleggen. Mijn camera ligt altijd klaar voor gebruik.”
Nu de winter voor de deur staat, is het weer tijd om vogels extra bij te voeren. Leuk voor vogels én mensen. Op het balkon aan de achterzijde trakteren Desiree en Han hun vogelgasten. “We hebben vetblokken, vogelpindakaas en silo’s met vogelzaad. We voeren gemengde zaden, zonnebloempitten en gedroogde meelwormen. Ook staat er altijd een bak met water. Voor de eekhoorn leg ik elke dag wat walnoten neer. In het winterhalfjaar gaat er heel wat voer op. Maar gelukkig hebben we zelf een walnotenboom en houden we niet zo van deze noten. Die zijn dus voor de eekhoorns.”
“Het meest trots ben ik misschien wel op de ijsvogel. Hij broedt hier niet, maar elk najaar arriveert hij en komt dan dagelijks wel een visje vangen in de vijver. We hebben er een speciale tak voor in de grond gestoken, zodat hij zijn eigen visstek heeft”, zegt Desiree.
Na het broedseizoen verlaten oude en jonge ijsvogels hun territoria en zwerven door het land. Ze zijn altijd wel in de buurt van water te vinden, waar ze naar hartenlust kunnen vissen. Gaat het vriezen dan wordt het steeds lastiger om bij de vis te kunnen. Tijdens zo’n vorstperiode worden ijsvogels zelfs aangetroffen bij stadsgrachten en in kleine stadstuintjes met een vijver.
Met stip dus de ijsvogel. De jonge kwak, die eenmaal langs kwam, was ook heel bijzonder. Verder staartmees, fitis, boomkruiper, boomklever, grote bonte en groene specht. Ook appelvink, goudvink, groenling, goudhaan en vuurgoudhaan en zelfs een keer een zomertortel.
Behalve vogels herbergt deze tuin: egels, eekhoorn, diverse soorten vleermuizen en muizen. En veel insecten: heidelibel, platbuiklibel, glazenmakers, diverse soorten juffers en heel veel vlinders.
Met het aanplanten van rozenstruiken doe je in de bloeiperiode heel veel insecten een plezier. Eenmaal uitgebloeid krijgen de struiken een rijke dracht aan rozenbottels. Opvallende oranje en rode glanzende vruchten. Die rozenbottels zitten barstensvol zaden, waaraan zich in najaar en winter vooral groenlingen tegoed doen.
Bekende soorten zijn bergroos, kaneelroos, rimpelroos, hondsroos en egelantier.
Tuinen zijn in dorpen en steden belangrijke leefgebieden voor vogels en andere soorten. De trend is helaas steeds meer verstening. Maar hoe leuk is het wanneer u kunt genieten van al het leven in uw eigen tuin? Stenen eruit, groen erin. Bent u benieuwd wat er zich door het jaar heen afspeelt in uw tuin? Doe dan mee met de Jaarrond Tuintelling via www.tuintelling.nl!
Foto's: Desiree Adam.
Veel tuinen houden de komende maanden een ‘winterslaap’. Tot volgend voorjaar verschijnt er even geen nieuwe aflevering van dit blog.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.