Door
Hans Peeters
Natuurjournalist
Geplaatst op 1 oktober 2019
Elke maand bezoekt Hans Peeters een natuurlijke tuin. Kleine vogelreservaatjes, die bij elkaar opgeteld een groots natuurgebied vormen. Weliswaar verspreid over het hele land. Deze maand een verrassende tuin, boordevol groen en met veel verborgen plekjes in de wijk Bezuidenhout.
Het statige herenhuis, waarvan Monique de benedenetage bewoont, stamt uit 1906 en heeft twee oorlogen overleefd. De achtertuinen van de omwonenden grijpen als een mozaïek in elkaar. De tuin van Monique is een van de grootste en de meest dicht begroeide. “Hij is altijd wild geweest met veel bomen en struiken. Mijn inmiddels overleden man snoeide nooit. En ik ook niet. Wel heb ik de afgelopen jaren de tuin stukje bij beetje anders ingericht. Ik wilde meer afwisseling en meer vogels en insecten. De veenbodem en ligging op het zuidoosten zorgen ervoor dat het er altijd heel vochtig is. Mossen, varens en schaduwplanten gedijen er goed.”
“De tuin van de buren is grotendeels betegeld en dat is me een doorn in het oog,” vertelt Monique, “ik heb hen een keer uitgenodigd om naar mijn tuin te komen kijken. Ik vertelde over biodiversiteit en dat het water beter afvoert als de tegels eruit zijn. Heeft niet geholpen, maar nu staat het te huur…”
Monique houdt niet van een aangeharkte tuin. “Ik ben altijd wel bezig, want er moet hier en daar ook wel onkruid weggehaald worden. Maar mijn tuin is vooral om van te genieten.”
Achter in de tuin van Monique staat een fraai kippenhok voor de vijf wyandotten. “Eentje komt over het hek naar me toe en eet uit de hand. Eens kreeg ik een anoniem briefje in de bus: ‘Uw kippen tokken’.”
Het najaar is een geschikte tijd om nestkasten te controleren en zo nodig schoon te maken. Oud nestmateriaal kan verwijderd worden. Het kan geen kwaad om de boel van binnen even uit te schrobben met kokend water tegen de aanwezige parasieten en ander ongedierte.
Ook het ophangen van een nieuwe nestkast, ter vervanging of uitbreiding van uw woonaanbod, kan nu. Sommige vogels overnachten ’s winters in een nestkast en gebruiken deze dan vaak in het voorjaar om in te broeden. In de winkel van Vogelbescherming is een groot assortiment nestkasten aanwezig.
Gaaien verplaatsten zich de laatste jaren steeds meer van het bos naar tuinen binnen de bebouwde kom. Ze gedragen zich steeds minder schuw. In de tuin van Monique komen ze ook, al dan niet afkomstig uit het Haagse bos. Ze kan hun aanwezigheid waarderen. “Zie je een gaai van dichtbij, let dan eens op de sprankelende blauwe veertjes op de vleugels. Zo mooi!”
Gaaien zijn geweldige imitators. Soms hoor je een buizerd miauwen of een deur piepen en dan is het dus een gaai. In het najaar leggen ze een wintervoorraad aan van eikels en hazelnoten, waar ze druk mee in de weer zijn. Verwen ze op de voertafel met wat extra hazelnoten of pinda’s.
Naast gaaien zijn houtduiven trouwe bezoekers in de tuin van Monique. “Vooral nu de druiven rijpen, komen ze dagelijks op bezoek. Ach, ik laat ze maar.”
Op het vogellijstje van Monique staan ook: heggenmus, merel, roodborst, kool-, pimpel- en staartmees, winterkoning, spreeuw en halsbandparkiet.
Aan beplanting somt ze op: “Paardenkastanje bij de buren en verder vijgenboom, pruimenboom, haagbeuk, klimop, klimbegonia en diverse rozen.”
Wilt u uw tuin omtoveren tot een waar paradijs voor wilde planten en dieren? Bekijk hier of u een tuinreservaat bent of kunt worden!
In onze webshop vind je alles voor en over vogels. Van vogelgidsen en verrekijkers tot nestkasten en vogelvoer. Met elke aankoop steun je ons werk en help je kwetsbare vogels beschermen.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.