Navigatie overslaan
Campbellalbatros / Shutterstock Alle berichten

6 mijlpalen voor de albatros

Geplaatst op 4 oktober 2018

De albatros is de meest bedreigde familie van zeevogels. 15 van de 22 soorten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Samen met BirdLife International zet Vogelbescherming Nederland (met steun van onze leden en donateurs) zich daarom in voor de albatros. Met succes! Keihard werken door de ‘Albatross Task Force’ heeft het afgelopen jaar prachtige resultaten opgeleverd die de albatrossen weer perspectief bieden.

Wereldwijd worden er elk jaar 300.000 zeevogels gedood doordat ze met hun snavel aan vishaken blijven hangen en verdrinken of in netten en sleepkabels verstrikt raken. Vooral albatrossen zijn kwetsbaar, met elk jaar zo’n 100.000 dode vogels. Deze ‘bijvangst’ van vissers is een van de belangrijkste oorzaken voor de achteruitgang van de albatros. Maar de Albatross Task Force (ATF) van BirdLife International probeert het tij te keren, door de bijvangsten van vissers zoveel mogelijk aan te pakken. En dat lijkt te lukken. Alleen al het afgelopen jaar waren er zes belangrijke doorbraken.

1. Revolutionaire nieuwe vishaak

Albatrossen pakken hun prooien van het wateroppervlak of net daaronder. Een door BirdLife ontwikkelde nieuwe vishaak die door een drukmechanisme pas vrijkomt op 10 meter diepte werd succesvol getest door Braziliaanse vissers. Het aantal dode zeevogels werd bijna gereduceerd tot nul en de vissers vingen bijna net zoveel vis. De vissers waren zeer enthousiast. Hopelijk wordt deze nieuwe vishaak zo snel mogelijk de nieuwe standaard in de lijnvisserij.

Purse seine visserij / Luis Cabezas Purse seine visserij / Luis Cabezas Purse seine visserij / Luis Cabezas

2. Revolutionair nieuw visnet

In Chili ontwikkelde en testte de ATF een nieuw soort visnet dat niet alleen bijvangst met 98% vermindert, maar ook vissers $ 3.000 per schip bespaart, omdat deze netten veel goedkoper zijn om te produceren. Het project werd genomineerd voor de Latijns-Amerikaanse Green Awards 2018.

3. Betere controle in de havens

De albatrossen zijn in de meeste landen wettelijk goed beschermd en de vissers moeten aan allerlei voorwaarden voldoen om zo min mogelijk bijvangsten te hebben. Maar de naleving ervan werd slecht gecontroleerd. Daarom is de ATF haveninspecteurs gaan trainen in het herkennen van illegale bijvangsten en illegale vismethoden. Ook is het aantal controles in havens verhoogd. Zo kunnen de illegale visserijpraktijken beter worden aangepakt en worden er minder albatrossen slachtoffer.

Wenkbrauwalbatros / Fabiano Peppes Wenkbrauwalbatros / Fabiano Peppes Wenkbrauwalbatros / Fabiano Peppes

4. Vissersboot met 0% bijvangst

Voordat de Albatross Task Force begon werden er alleen al door de Namibische vissersvloot 30.000 dode albatrossen gevangen per jaar. Inmiddels zijn sommige Namibische vissersboten volledig bijvangst-vrij. De boten zijn uitgerust met zogenaamde vogelverschikkerlijnen. Dat zijn vislijnen die zijn uitgerust met streamers die hard in de wind klapperen en zo de vogels verjagen. Een zeer effectieve methode. Eén vissersboot werd het afgelopen jaar als test op de voet gevolgd. Tijdens het jaar werd niet één dode albatros gemeld!

Educatie albatrossen / Mika Jardin Educatie over albatrossen op school / Mika Jardin Educatie albatrossen / Mika Jardin

5. Voorlichting op scholen in vissersdorpen

De ATF startte met een educatief programma op scholen in de belangrijkste vissershavens. Meer dan 1300 leerlingen kregen voorlichting over albatrossen en het belang van maatregelen om bijvangsten op vissersboten te voorkomen. 30% van deze leerlingen zal later ooit zelf op een vissersboot werken.

Juveniele albatros / iStock Juveniele albatros / iStock Juveniele albatros / iStock

6. Meest beruchte vissersvloot maakt radicale omslag

De vissersvloot van Zuid-Afrika had jarenlang een zeer bedenkelijke reputatie. Nergens ter wereld waren de bijvangsten van vissersboten zo groot. Maar een radicale omslag is gaande. Een van de vloten wist de hoeveelheid dode albatrossen met maar liefst 99% te reduceren door gebruik te maken van nieuwe vangsttechnieken en verjagingsmethoden. Verder controleerde de ATF meer dan 100 Zuid-Afrikaanse vissersboten dit jaar. Daarbij werd geen enkele overtreding van de regels vastgesteld en werd er geen enkele dode zeevogel gemeld.

Deze prachtige successen van de Albatross Task Force laten zien hoe belangrijk internationale samenwerking is voor het beschermen van vogels en hoe effectief BirdLife International daarin opereert. Vogelbescherming Nederland is er dan ook trots op partner te zijn van BirdLife en vooral ook dat onze leden en donateurs substantieel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de succesvolle Albatross Task Force. Dus nogmaals: donateurs bedankt!

We blijven keihard knokken om de albatrossen te behoeden voor uitsterven. Daarvoor moet nog veel meer gebeuren. Maar deze resultaten laten zien dat het kan en dat geeft veel hoop voor de toekomst!

Download

Wilt u meer in detail weten over de successen en projecten van het ATF,
lees dan het rijk geïllustreerde jaarverslag van afgelopen jaar.