Geplaatst op 26 juni 2017
Meldingen van wespendieven in april kloppen niet; ze hebben steevast betrekking op verkeerd gedetermineerde buizerds. Niet eerder dan vanaf mei is er kans om bij ons een wespendief te zien.
In de zomer – tot diep in augustus – voert de geheimzinnige wespendief zijn vlinderende baltsvlucht uit. Hij gooit zijn vleugels ver boven zijn lichaam uit en klappert er een paar keer mee. Om de vlindervlucht te zien moet je wel naar een open plek met veel zicht rondom, in een bosrijk gebied in het midden, zuiden of oosten van het land.
Wespendieven vlinderen alleen met mooi weer, als er thermiek is. De rest van de tijd leiden ze een obscuur bestaan; het zijn echte bosvogels. Een wespendief brengt lange tijd zittend in een boom door; vandaaruit speurt hij naar wespennesten die hij vindt door de vluchtlijnen van wespen in de gaten te houden.
Vindt een wespendief een wespennest, dan graaft hij dat met zijn poten uit. Hij kan zó diep gaan, dat hij bijna in de grond verdwijnt. Bij het plunderen van een wespennest – op zoek naar de raat met poppen – wordt hij dankzij zijn gladde, stevige, ‘schubbige’ verenpak nauwelijks gestoken. Als er weinig wespen zijn, eten wespendieven ook andere prooien. Vooral kikkers, maar ook wel jonge vogels en muizen.
Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels gecombineerd met onverwachtse natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.
We helpen de beginnende vogelkijker graag op weg.