Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 24 oktober 2024
Eerst maar een misverstand wegwerken. Wat wij 'gezellig' noemen, is voor een mus natuurlijk louter overleven. Huismussen leven, slapen, broeden, eten en doen eigenlijk alles wat ze doen in groepsverband. Zo kunnen ze elkaar waarschuwen voor mensen, katten, sperwers, ratten en alles wat in hun ogen riskant is.
Als je de vogels wel eens voert, is het je vast opgevallen dat mussen er altijd als de kippen bij zijn. Het voer raakt de grond nog niet of ze zitten er alle twintig. Hoe weten ze toch zo snel dat het eten klaar staat? Logisch: ze seinen elkaar niet alleen bij gevaar, maar óók als er wat te halen is. Het lijkt misschien niet slim, omdat ze dan veel concurrenten hebben bij het eten. Toch profiteren ze er allemaal van, want samen hebben ze ook sneller in de gaten als er ergens wat te halen is. Als je vaker voert, beginnen ze al te kwetteren als je naar buiten komt.
Hebben ze een volle buik, dan is het mussenleven een luizenleven. Dan zie je ze gemoedelijk badderen, opgetogen kwetteren in de heg, of lekker lummelen in de zon. Soms nemen ze een zand- of zonnebad om de veren te verzorgen en parasieten kwijt te raken. Wel weer met z’n allen natuurlijk; ze houden om de beurt een oogje in het zeil.
Huismussen voelen zich overal thuis waar mensen wonen, dus ook in de stad. Wonen ze bij jou? Dan blijven ze daar, winter en zomer. De meeste huismussen leven in een groene, rommelige omgeving: in groene tuinen aan stadsranden of in dorpen. Logisch, in een omgeving vol tegels en beton vinden ze nu eenmaal geen nestplekken of voedsel.
Je kunt acht dingen doen om huismussen te helpen of om ze over te halen ook jouw tuin te koloniseren. Let wel: huismussen blijven hun hele leven op een plek, dus willen graag dat je tuin voldoet aan álle wensen. Ontbreekt één van deze zaken? Snel werk van maken!
NB Heb je de perfecte huismussentuin samengesteld? Dan kan het best even duren voordat je wordt ontdekt. Je helpt er sowieso ook andere vogels meer.
In deze illustratie staat alles nog eens kort samengevat:
De huismus heeft een tijd op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels gestaan, omdat hun aantal zo hard omlaag ging. Inmiddels gaat het gelukkig beter - mede dankzij Vogelbescherming, vele vrijwilligers en de gemeenten en woningbouwverenigingen die steeds vaker natuurinclusief bouwen.
Het aantal huismussen is in elk geval stabiel en daalt niet verder. Wat wij nu graag willen, is dat daar weer een stíjgende lijn in komt. Daar hebben we meer kennis voor nodig. Met dat doel is 2024 het Jaar van de Huismus: extra tijd en geld om onderzoek te doen. Een initiatief van Vogelbescherming en Sovon samen.
We willen bijvoorbeeld weten wat de plekken zijn waar veel of juist weinig jongen worden geboren. En of we een relatie kunnen leggen tussen het aantal jongen en bijvoorbeeld de omgeving of de beschikbaarheid van voedsel. Dan kunnen we daar in sturen. Zodra we wat leren hoor je het en tot die tijd: help jij ze een handje in jouw tuin?
Het aantal huismussen is in de afgelopen decennia gehalveerd. Een duurzame en groenere leefomgeving is noodzakelijk. Meer natuurinclusief bouwen, meer onderzoek, voldoende voedsel, rustplekken en nestgelegenheid voor de huismus.
Help ook mee en doneer.
In deze les maak je kennis met de huismus. Je leert over herkenning, broedgedrag, leefwijze en leefgebied en over wat hij graag eet. Je krijgt ook tips om van jouw tuin of balkon een paradijsje te maken voor de huismus. De les kost €2,50.