Primeur: eerste zoogdier-camer..
23.04.25 Al sinds 2007 kunnen we via de Beleef de Lente-camera’s smullen van unieke, spectacul..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Erik Petersen
Erik Petersen | zondag 6 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 62x
Het besluit achter de schermen hing al een tijdje in de wolkenloze Gemert-lucht. Gaan we door met de prachtige beelden bij De Mortel, maar dan zonder kuuks, en met het lieve Duits-Nederlandse koppel? Of schakelen we over naar een nieuwe locatie, met een nieuw, onbekend echtpaar, maar wel met de ovalen rode dingetjes waar we zo lang op hebben zitten wachten? De beslissing was niet eenvoudig, want oh, wat zijn wij verknocht aan De Mortel en het olijke duo! Maar het gaat echt niet meer gebeuren op De Mortel, hoe graag we het ook willen.
In deze weeksamenvatting neem ik jullie mee naar beide locaties en halverwege zweven we gezamenlijk, letterlijk en figuurlijk, in vogelvlucht de 54,3 kilometer van De Mortel naar de Enka-fabriek. Toch wel handig dat vogels rechtstreeks kunnen vliegen, want met de auto is het zomaar 22 kilometer langer!
Dit jaar is er in de weeksamenvatting altijd ruimte voor een aantal wetenwaardigheden. Ben je een "ouwe" rot in het slechtvalkenland? Lekker snel doorvliegen naar de volgende alinea. Wil je wat meer weten? Lees dan lekker verder!
Bijzondere weetjes:
Ik kan hierover kort zijn, en de lezers van de vorige weeksamenvattingen weten het onderhand wel: het is allemaal hetzelfde gebleven. Een tros vol groene vinkjes om de eieren uit de kast te laten spatten, prachtige beelden, maar niet het gewenste resultaat.
Op vrijdag namen wij afscheid van 4NL en BUS, maar het is geen vaarwel, meer een tot ziens. Achter de schermen houden wij de verrichtingen van het Mortel-duo nauwlettend in de gaten en mocht het onverwachte toch gebeuren, dan zijn ze zo weer terug in beeld. Maar als je kunt rekenen... reken er dan maar niet op. We stijgen op vanaf De Mortel en zetten een langzame, maar gestage dalende vlucht in naar Ede, maar niet zonder Martin van VWG te bedanken voor zijn fantastische camera-werk, alle OZ'ers te bedanken voor hun tomeloze inzet voor het tekstueel bijhouden van de verrichtingen, en dank aan 4NL en BUS. Wat een poepies!
Adieu 4NL en BUS, het ga jullie goed.
Voordat ik jullie, tijdens de landing richting Ede, meeneem naar de ontwikkelingen, eerst kort wat informatie over deze locatie.
De ENKA-fabriek in Ede was een van de grootste en belangrijkste kunstzijdefabrieken van Nederland. Opgericht in 1922 door de Nederlandse Kunstzijdefabriek (ENKA), groeide de fabriek uit tot een enorm industrieel complex waar kunstvezels zoals rayon (ehhh.. dat is een stroperige vloeistof die gebruikt wordt om garen mee te spinnen als basis voor textiel, dank Google) en later nylon werden geproduceerd. Dit maakte Ede tot een belangrijk centrum voor de textielindustrie en bood werk aan duizenden mensen. In de jaren ‘60 en ‘70 kreeg de kunstvezelindustrie echter steeds meer concurrentie uit het buitenland, wat uiteindelijk leidde tot de sluiting van de fabriek in 2002.
Na de sluiting raakten veel gebouwen in verval, maar het terrein kreeg een nieuwe bestemming. De oude fabrieksschoorsteen, inmiddels een rijksmonument, is een herkenbaar overblijfsel van de industriële geschiedenis. Op deze schoorsteen (82 meter hoog en had de naam spinnerijschoorsteen) heeft zich nu een slechtvalkennest gevestigd, waardoor het terrein ook een ecologische functie heeft gekregen. Vandaag de dag wordt het voormalige ENKA-terrein herontwikkeld tot een moderne woonwijk, waarbij delen van het industrieel erfgoed behouden blijven.
We landen voorzichtig en lawaailoos, met dank aan onze duivenpantoffeltjes (vers geplukt), op het rooster in Ede en gluren naar binnen. We zien JOS op 4 eieren zitten en denken: wat doet HIJ daar? Maar wat blijkt... JOS is niet de M, maar de V. Gelukkig zien we in de verte M zweven. Onze nieuwe M heeft maar één (trouw-)ring, dus geen ringnaam. Vandaar gewoon M. Dan ga ik mij even wagen aan een valkengokje. Het laatste ei kwam op 21 maart jongstleden. Het broeden begint vaak na het een-na-laatste ei. We hebben geen beelden van voor 21 maart, maar laten we voor het gemak uitgaan van 19 maart voor het een-na-laatste ei . Dan pakken we onze oude Casio-rekenmachine van de lagere school erbij (of een ouderwetse telraam) en tellen we er 30 dagen bij op, en komen we uit rond 18 april. Dus al binnen twee weken!
Van ruim 120 meter naar 82 meter, maar nog steeds mieters hoog. Voor sommigen zal het even wennen zijn, maar we zijn er niet voor De Mortel alleen, maar we zijn er voor de slechtvalken in het bijzonder en 4 mogelijke kuuks. Dat gaat me wat worden, maar hopelijk wel een ringer die een V geen JOS-ring gaat geven!
Dank voor het lezen van deze weeksamenvatting.
Carpe diem! Geniet ervan, en laten we hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!
23.04.25 Al sinds 2007 kunnen we via de Beleef de Lente-camera’s smullen van unieke, spectacul..
23.04.25 Het legsel van de kerkuilen is met vijf eieren nu compleet. Gezien het voedselaanbod ..
22.04.25 Morgen is het zo ver! Heb je het nog niet gelezen? Morgen gaat het gebeuren!
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan