Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

II De ondergang van de ring

Ronald van Harxen, STONE | maandag 7 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 78x

Nog geen dertig dagen oud was hij, drager van ring 3.917.110, toen hij geveld door onbekende oorzaak het leven liet. We zagen dat in de vorige aflevering van dit onheilspellende verhaal. Meestal blijft zo’n dier dan liggen om bij de nacontrole gevonden en meegenomen te worden. Zo niet in dit geval.

Amper was het dier omgevallen of de rest stond er al bovenop te dansen. Prooien waren echter schaars geweest, de voorbij dagen, en plotseling lag daar een verse hap. Zomaar, zonder dat je er de deur voor uit hoefde, of de man hoefde aan te sporen eens werk te maken van muizen vangen. Moeders bedacht zich dan ook niet lang en begon stukjes van ringdrager 3.710.110 te voeren aan haar andere koters. Die hapten gretig toe en leken in het geheel niet bezwaard dat ze bezig waren hun broertje soldaat te maken.

Honger is groot

Af en toe nam ze zelf ook een hapje. Het lijkt misschien wreed, maar een jong dat geen teken van leven meer geeft, wordt al snel niet meer als zodanig herkend en dient vaak als prooi. We zagen dat eerder bij een ander nestgenootje. Verschil is dat het meestal jongere dieren betreft. Het eerste kuiken was nog maar een paar dagen oud. Een dood jong van deze leeftijd blijft meestal min of meer onaangeroerd in de kast achter. Blijkaar was de honger zo groot, dat er geen ontkomen aan was.

Met ring en al

Hoe groot de honger was, bleek pas echt toen het hele jong, op de poot met de ring na, in de buik van de andere was verdwenen. Je zou denken, zo'n kale poot, wat zit daar nu nog aan? Die blijft wel liggen. Maar tot ieders verbazing begon moeders zelf aan de poot. Stukje voor stukje verdween hij naar binnen. Ze zou toch wel stoppen bij de ring, oneetbaar toch? Maar of ze het niet doorhad, of er niet om maalde, ook de ring werd doorgeslikt.

Oplosbaar?

Voor ring 3.917.110 moet dat een schokkende ervaring zijn geweest. Opgeslokt worden door een Athene. Stel je voor, je ziet die snavel steeds dichterbij komen, het angstzweet breekt je uit. Het monster zal toch stoppen voor je aan de beurt bent!? Maar nee, voor je het goed en wel beseft glijd je door een glibberige slokdarm naar beneden en plof je in een kuip met bijtend maagzuur. Een soort van hel op aarde. "Waar heb ik dat aan verdiend?", hoor je hem denken. Was dit het einde? Aluminium lost op in een badje van kopersulfaat en natriumchloride (zeg maar koper en zout), maar in maagzuur?

* Ik spreek steeds van hij/hem/broertje, maar het zou net zo goed een zij, een meisje kunnen zijn. Omdat we het niet zeker weten, wilde ik het liever niet dramatischer maken dan het toch al is.

Deel III De terugkeer van de ring verschijnt nog dit voorjaar.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs