Navigatie overslaan

Wat kun je doen na de verkiezingen?

Heb je 'groen' gestemd? Fijn; dat is de eerste stap naar een groen beleid. Maar ook na de verkiezingen zijn er volop momenten om op te komen voor een natuur- en vogelvriendelijk beleid. Daarvoor is het handig om iets te weten over de politieke cyclus. Grofweg kan je zeggen dat elk jaar een eigen focus heeft, zoals het broedseizoen van vogels ook vaste stappen kent.
Nest Nest

Jaar 1:
Nestje bouwen

Raads- en statenleden worden geïnstalleerd en partijen onderhandelen over een coalitieakkoord. Portefeuilles worden verdeeld, volksvertegenwoordigers en bestuurders ontwikkelen hun visie en focus voor de komende jaren. 

Ei Ei

Jaar 2:
Ei leggen

Volksvertegenwoordigers en bestuurders ‘leggen hun eieren’. Ze zetten hun visie om in beleid. In dit jaar worden dus veel nota’s en plannen goedgekeurd door de leden van de gemeenteraad of statenvergadering.

Ei Ei

Jaar 3:
Ei komt uit

De eerste uitkomsten van het beleid worden zichtbaar. Wethouders en gedeputeerden moeten laten zien hoe hun beleid bijdraagt aan successen, de raads- en statenleden houden scherp in de gaten of het beleid de gewenste uitkomsten heeft.

Kuiken Kuiken

Jaar 4:
Feest, de jongen vliegen uit

Successen worden gevierd. Dat helpt om bij de komende verkiezingen weer verkozen te worden. Op ambtelijk niveau wordt gewerkt aan de voorbereiding van een nieuwe bestuursperiode; ambtenaren blijven op hun plek ongeacht de verkiezingsuitslag.

De eerste twee jaar na de verkiezingen worden er nieuwe ideeën bedacht, visies gevormd en plannen gesmeed. Dit is een goed moment om invloed uit te oefenen. Als je aan de slag wil met een lobbyplan, is het belangrijk om te weten hoe je team eruitziet, bij wie je moet zijn en op welk moment je in actie moet komen. We geven vijf tips:

 

1. Sluit je aan bij een organisatie

Samen sta je sterker. Een lokale natuurvereniging of vogelwerkgroep heeft vaak al een netwerk in de gemeente. Ook hebben ze kennis en ervaring in huis, die politici en ambtenaren vaak zeer op prijs stellen. Denk ook aan samenwerkingen buiten je eigen groep: zijn er organisaties die dezelfde belangen hebben?

Voor gemeenten is het belangrijk dat er draagvlak is bij burgers. Vrijwilligersorganisaties kunnen voor dat draagvlak zorgen.

Richard Slagboom

2. Feliciteer nieuwe raadsleden

Zijn de verkiezingen net achter de rug? Stuur nieuwe raadsleden die je kent of wilt leren kennen een felicitatie. Dit kan op sociale media, maar ook per mail. Het voordeel hiervan is dat je meteen extra informatie kunt meesturen. Bijvoorbeeld over de Basiskwaliteit Natuur, of over ecologisch bermbeheer en de voordelen daarvan voor vogels en gemeente. Je kan altijd terecht bij Vogelbescherming voor relevante informatie.

Mijn strategie is: mijn netwerk onderhouden met de gemeente. Ik probeer altijd op vriendelijke manier kennis te maken en mensen aan te spreken. Steeds laten zien wie je bent en wat je doet.

Gerard Hund

3. Stuur informatie voor de onderhandelingen

Na de verkiezingen gaan partijen met elkaar onderhandelen over het schrijven van het coalitieakkoord. Politici gaan op zoek naar manieren hoe zij hun idealen kunnen uitvoeren in de komende vier jaar. Dat betekent ook dat ze open staan voor kennis en informatie van experts. Kijk bij welke partij jouw lobby het beste past. Heb je daar al connecties? Spreek ze aan! Of vraag aan de partij aan wie je een brief het beste kan richten.

Politici weten ook niet alles, dus vaak zijn ze blij als ze informatie krijgen waarmee ze hun eigen werk beter kunnen doen. Vaak worden er dure adviesbureaus ingehuurd maar juist bij lokale organisaties is veel kennis aanwezig.

Richard Slagboom

4. Organiseer een werkbezoek of kennismaking

Na de verkiezingen treden een hoop nieuwe volksvertegenwoordigers en bestuurders aan. En ook meer ervaren politici krijgen te maken met nieuwe beleidsonderwerpen. Op het gebied van natuur en biodiversiteit kun je ze op weg helpen door een werkbezoek of informatiebijeenkomst te organiseren. Onthoud: De eerste weken na de verkiezingen zijn vaak erg druk, het is handig om een maandje te wachten met het versturen van je uitnodiging.

(Lees ook onze tips voor het organiseren van een werkbezoek)

 

De wethouder omarmde mijn idee over groenadoptie. Om iets voor elkaar te krijgen bij je gemeente, hoef je geen ervaren lobbyist te zijn. Een mailtje met een concreet idee is soms genoeg.

Sander Bakker

5. Blijf in contact met ambtenaren

Tijdens de verkiezingen lijkt alles te draaien om politiek. Maar een groot deel van de mensen die zich inzetten voor de overheid is niet afhankelijk van de verkiezingen. Dat zijn de ambtenaren. Beleidsambtenaren zijn de experts op hun gebied, en helpen bij het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid.

Ambtenaren zijn een goede bondgenoot op het moment dat je hen kunt helpen bij het opzetten van nieuw beleid of bij de uitvoering van bestaand beleid. In die fases willen ambtenaren graag in gesprek met organisaties om te weten wat er leeft. Als je nog geen contacten hebt bij ambtenaren kun je op zoek gaan via LinkedIn, Google of in de bestuurlijke stukken van jouw gemeente of provincie. Heb je contact met een ambtenaar? Zorg dat je dit contact regelmatig onderhoudt.

Nog even over beleid

Naast de cyclus van de vier jaren tussen verkiezingen in, is het ook handig om bewust om te gaan met de verschillende stadia waarin beleid wordt gevormd. Je ziet hier hoe deze stadia eruit zien. Zorg dat jouw lobby aansluit bij de fase waarin het beleid zich bevindt. Zo past het inbrengen van nieuwe ideeën beter bij beleidsvoorbereiding. Ook kun je ervoor kiezen om de effecten van het beleid in kaart te brengen richting de beleidsevaluatie.

Stoomdiagram Stoomdiagram

Vogels in de stad

Vogels zijn een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het stedelijk groen; ook gezond voor mensen.

Doe iets voor de vogels in de stad

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Waarom is opkomen voor de natuur belangrijk?

Wie wil er niet wonen in een groene wijk? Natuur inspireert, verwondert en ontspant ons, contact met de natuur is goed voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het groen zorgt voor schaduw in hete zomers en vermindert wateroverlast bij hevige regenval. Toch staat de natuur onder druk door de uitdagingen van deze tijd, zoals woningnood of de energietransitie. Veel soorten dieren en planten nemen sterk in aantal af.

Dat heeft niet alleen gevolgen voor ons woongenot; we hebben nog veel meer te danken aan de natuur. Ons voedsel bijvoorbeeld komt direct of indirect uit de natuur. En bomen en bossen helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Veel redenen dus om te stemmen op een partij die zich inzet voor de ‘Basiskwaliteit Natuur’, dat wil zeggen dat er niet alleen ruimte is voor de natuur in natuurgebieden, maar overal waar we wonen, werken en leven.