Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).
Op 6 en 8 april zijn er clips gemaakt over wat er al zo voorbij komt. Regelmatig kijken naar de webcam is zeer leerzaam, vogels die voorbijkomen worden namelijk over het algemeen gelijk benoemd.
Om het wat makkelijker te maken..
Grutto
Tureluur
Scholekster
Kleine Plevier
Krakeend
Slobeend
Wilde eend
Watersnip
Bruine kiekendief
Kievit
Blauwe Reiger
Witte kwikstaart
Kokmeeuw
Bergeend
Groenpootruiter
Zwaluw
Meerkoet
Kluut
Boerenzwaluw
Huiszwaluw
Wulp
Spreeuw
Lepelaar
Grauwe gans
Ooievaar
Grote Zilverreiger
Vermoedelijk af en toe nog iets anders :-) succes bij het herkennen
De boeren gaan nu maaien: het land is eindelijk een beetje aan het opdrogen. Alle boeren in de polder die nesten hebben doen mee met het Agrarisch Natuur beheer (ANLb) bij Collectief Eemland.
25% van het beheerde land heeft een latere maaidatum: 1 juni of 15 juni. De rest heet "legselbeheer". Daar mag de boer gewoon maaien om gras te oogsten voor de koeien. Op dit land worden door 90 vrijwilligers nesten gezocht en gemerkt met stokken.Zodoende kan de boer er omheen maaien en laat hij 50 vierkante meter gras staan voor het weidevogelnesten.
Behalve dat de vrijwilligers nesten zoeken werken we ook met drones om de percelen af te zoeken naar nesten. We hebben 5 drones en 30 piloten die voor dag en dauw aan het werk zijn om met een warmtecamera de nesten te lokaliseren
Waarschijnlijk hebben de kieviten jongen en zijn ze extra fel in het verdedigen van hun nest.
Het is ons ook onduidelijk, normaal zijn ze druk met sprietjes gras bezig om het nest toe te dekken. Hier is ze bezig met schelpjes, dat zit er dus nog wel in. Blijkbaar is het vorig jaar zo bevallen dat het nog eens gedaan wordt. Ze zal zich veilig voelen op het schelpeneiland. Vannacht sliepen er ook grauwe ganzen heel dicht in de buurt. Een grutto is ook uitstekend in staat het nest te verdedigen, de lange snavel is tenslotte ook een scherp wapen. Ze heeft dit plekje gekozen, waarom weet zij alleen.
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kievit
De broedduur van de kievit is 26-29 dagen, de exacte datum van eileg is hier niet bekend, we zullen zien wanneer de eitjes uitkomen.
De tijden dat de kievit weg is, ook hoeveel keer, is inderdaad wat lang en wat veel, echter, de temperaturen zijn ook heel wat hoger dan in een "normaal" voorjaar. De eitjes kunnen wel wat hebben, dus we hoeven ons vooralsnog geen zorgen te maken.
Dat is bij de mannetjes het duidelijkst te onderscheiden, kijk even op : https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grutto. Daar staat een en ander uitgelegd.
Kieviten brengen de eierschalen weg , voor de hygiëne, maar ook om het geen signaal te zijn voor predatoren.
De eierschalen worden vaak iets verder op weggelegd. Dit kan bijvoorbeeld ergens langs de slootkant zijn. In ieder geval op voldoende afstand van het nest.
Zoeken naar het eerste kievitsei mag mits men toestemming heeft van de grondeigenaar en het legsel beschermd wordt. Dus het ei wordt niet meegenomen maar er worden stokken bij het nest gezet zodat de boer er omheen kan werken.
https://www.boerenlandvogelsnederland.nl/eerste-legsels/melden-eerste-ei/
https://www.boerenlandvogelsnederland.nl/eerste-legsels/overzicht-eerste-eieren/
Weidevogels kunnen oud worden er is grutto teruggemeld van 29 jaar en een paar maanden geleden een kievit van 23 jaar. Toch vergrijst de stand, te veel jongen worden gewoon niet volwassen. Door predatie, intensieve landbouw, of lage grondwaterstand.
Men doet zijn best om dit te keren : https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/goed-nieuws-voor-weidevogels-aanvalsplan-grutto-van-start
Dit is inderdaad even lastig, maar het is niet mogelijk dit zomaar even te veranderen omdat de link naar de vogelgids naar een specifieke vogel verwijst en hier bij de boerenlandvogels er meerdere vogels zijn plus een "uitzicht".
Onder de volgende link kun je heel veel vinden over de Rosse Grutto
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/rosse-grutto
Iedere dag hebben ze wel eens de kop in de veren.
Je ziet dan in deze houding dat ze wel regelmatig een oog open doen, dus altijd alert. En dat moet wel natuurlijk zo op de grond on een open veld. Het gevaar ligt altijd op de loer! In het clipje van Romke "Een rustig nachtje" kun je zien dat een haas haar niet verstoort, maar ze heeft vast wel met een oog open gezeten.
De kievit legt maximaal vier eieren. Na 24-30 dagen komen ze uit.
Het verschil tussen mannetje en vrouwtje scholekster is ook voor de experts lastig te zien. Het vrouwtje is vaak een beetje groter met een iets langere snavel. Het mannetje is soms iets zwarter in het zwarte gedeelte.