Heb je een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).
De onbekende is een zwartkop, het mannetje met de zwarte pe, het vrouwtje heeft een bruine pet.
De vogel heeft alleen een petje, de glanskop en matkop hebben allebei een zwarte keelvlek en zijn daardoor herkenbaar.
De boomklever broedt in bestaande nestholtes vaak oude spechten holen, om te voorkomen dat ongewenste bezoekers binnen kunnen dringen, metselt deze zijn ingang verder dicht.
Met leem allerlei takjes en mos wordt een soort mortel gemaakt die zorgvuldig rondom de ingang wordt aangebracht.
Zie ook dit filmpje van onze blogschrijver Christ:
https://youtu.be/iaT6bkwCguQ?si=zR0XNUi_DWlsye_0
De waterstand is precies zo als vorig jaar, dus wissellend. de ene keer wat minder water als de andere keer, afhankelijk van het weer, zoals dat overal in de natuur het geval is.
Mocht er teveel water verdampen, dan wordt dit eenvoudigweg aangevuld door de tuineigenaar.
Natuur is behoorlijk hard, de kikkers leggen zoveel eitjes, omdat heel erg veel van de larven, kikkervisjes en kikkertjes ten prooi vallen.
Kortom er zullen na een jaar nog weinig nakomelingen in leven zijn. Degenen die wel overleefden gaan op trektocht en ook daarbij vallen veel slachtoffers.
Hetzelfde zie je bij alle insecten en dieren die veel nakomelingen produceren, ze dienen als voedsel. Vlinders bijvoorbeeld leggen ook veel eitjes, maar de rupsen zijn hoofdvoedsel voor veel jonge vogels.
Als je even naar beneden scrolt, dan vind je daar allerlei informatie over de locatie.Ook het bijzondere verhaal hoe de vijver is ontstaan,met daarbij een mooi filmpje.
https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/vijver/achtergrond-vijve
Deze knop is nieuw, je vindt hem onderaan rechts in beeld. Druk je op deze knop, dan krijg je een verkleind beeld. Als je vervolgens je beeld minimaliseert, met het streepje rechts boven in beeld, dan blijft het kleine beeld zichtbaar.
Je kunt dan op je computer gewoon door werken en het beeld van Beleef de Lente blijven volgen.
Handig, als je verschillende dingen tegelijk wilt doen.
Dus dubbel genieten zeg maar. Blijf kijken, want als het beter weer wordt, dan verschijnen er nog meer vogels in ons openluchtbad.
Beste Sydney
Wat voederen betreft is er in de loop van de tijd veel veranderd, ook zijn er allerlei soorten voer bijgekomen.
Veel is afhankelijk van wat je voert, het weer, lees voedselaanbod in de omgeving en plaatselijke omstandigheden.
Is de tuin bijvoorbeeld natuurvriendelijk ingericht, dan is in principe niet eens bijvoedering nodig. Vogels vinden dan genoeg voedsel in rommelhoekjes, de composthoop, takkenwal e.d.
Meestal wordt er bijgevoerd, omdat men dit leuk vindt en de vogels goed kan bekijken.
Wel moet je de vogels niet al teveel verwennen, ze moeten ook zelf op zoek gaan naar voedsel. Vogels weten instinctmatig wat goed voor hun is en voor hun jongen. Want daar gaat het meestal om, een koolmees zal je nooit een hele pinda zien voeren, maar voor de zekerheid zou ik die nu niet meer voeren, of je moet het zoals bij onze voedertafel doen in een fijnmazige koker. De vogels moeten de pinda's dan klein pikken.
Tegenwoordig kun je ook al gedroogde insecten voeren, maar ook levende, zoals meelwormen. De voorkeur gaat uit naar levende, want daar zit voldoende vocht in, goed voor de kuikentjes.
Kortom voeren mag het hele jaar door, maar pas het voer aan en belangrijk voer niet teveel.
Met vriendelijke groet team voedertafel.