Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Drie kuikens op het nest in Beugen in 2019

Door Leo Daanen
Stork

Zwarte staartve(ren)er ??

Leo Daanen, STORK | dinsdag 7 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 825x

In mijn vorige blog (Corona 17 maart 2020), had ik het over de zwarte staartveer van “onze Pa” zou hij dan toch. . . .
Foto Leo: 2 zwarte staartveren bij 1 jong in Beugen in 2019.

Herkenning

Misschien eerst even opfrissen waar het over ging in dat blog van 17 maart Zwarte staartveer !

Jullie hebben inmiddels dus kunnen zien hoe Pa zijn staart eruit ziet allemaal witte staartpennen, Nee niet allemaal witte, één zwarte. De zwarte zit dus helemaal rechts, het is een vreemde zeker, die verdwaald. . . . . . .Maar het is wel een soort van herkenning, dit komt niet vaak voor. We zien het wel af en toe eens vaker die afwijkingen, ik heb zelf ook enkele grijze haren tussen mijn zwarte ;-)  Nee, dat zeg ik verkeerd, dat is alweer effe geleden, inmiddels heb ik enkele zwarte tussen mijn grijze hahaha.

Toch vreemd ??

Pa is vorig jaar en het jaar ervoor wel eens op bezoek geweest in Beugen op het nest. Ook daar ringen wij de jonge ooievaars die daar geboren worden. En dan sta je tijdens de controle van de jonge ooievaars toch even raar te kijken, als je twee zwarte staartveren ziet bij één jong, toch vreemd hoor. Of zou “onze Pa” uit Gennep toch een scheve schaats gereden hebben !! Zou hij dan toch in Beugen ook voor nakomelingen gezorgd hebben ? Zonder flauwe kul, het komt soms wel eens vaker voor hoor, een merel, kauw, of kraai met 1, (of meerdere witte) vleugelpen of staartveer zie je ook wel eens.

Ruiveer

Maar wel leuk hoor, dat je dan tijdens het ringen een kuiken met twee zwarte staartveren aantreft. En of het wel of niet een nakomeling van Pa is, zullen we nooit te weten komen. Het enige is DNA afnemen, maar nee joh, je kunt een ooievaar niet gaan vangen natuurlijk haha. Maar als je zeker zou weten dat je een ruiveer van Pa hebt en een van het jong, dan zou een DNA test in principe kunnen, via die ruiveer. Maar nee hoor, zover ga ik niet, ze genieten maar lekker van die zwarte (vreemde) veren, doe ik ook van mijn (vreemde) grijze haren haha. Als het maar niet van die roetveegooievaars worden, het is een vreemde zeker die verdw......... ;-)

Groetjes,  Leo.

Foto Leo: Natuurgebied de Vilt in Beugen drie kuikens op het nest in 2019 en eentje dus met twee zwarte staartveren. Pa junior ??

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs