Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Zouden ze het ooit leren?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 29 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 810x

We kenden het al van vorig jaar, maar het blijft een vermakelijk gezicht: een kauw die een tak naar binnen probeert te sleuren. Wat een gestuntel! Steevast wordt de tak ongeveer in het midden vastgepakt, ongeveer zoals een koorddanser. Op zich logisch, gezien de gewichtsverdeling.

Bouwtekening

Probleem is echter dat de meeste takken te lang zijn en voor de opening blijven steken. De oplossing is simpel: iets meer afstand nemen, de kop een beetje schuin en dan naar binnen. Of de tak meer aan een van de uiteinden vastpakken en met het kortste naar binnen. Moeilijker hoeft het niet zijn. Maar op de een of andere manier moeten ze bij elke poging het wiel opnieuw uitvinden. Je zou denken dat ze het kunstje na een paar keer trial and errror wel doorhadden. Maar nee, vooralsnog niet zo te zien. Zouden kauwen dan toch minder intelligent zijn dan we altijd denken? Of zouden ze de bouwtekening  kwijt zijn?

Buren op de kast

Ondertussen blijven ze zich verdringen om de nestkast van de buren, een meter of 30 verderop. Vanochtend telde ik zeker 4 paartjes die een heftige discussie leken te voeren over wie de meeste rechten op de kast kan doen gelden. Voor het gemak lijken ze dan maar even te vergeten dat de kast al lang breed geclaimd is door de steenuilen. Ook dat getuigt niet van heel intelligent gedrag, lijkt me. De steenuilen zijn niet zo heel gemakkelijk op de kast te krijgen, maar zien zich toch af en toe genoodzaakt de bende uit elkaar te jagen. Hoop onnodige verlies van energie, lijkt me.

Holennood

Als ik 's ochtend vroeg - bijna geen mens te bekennen - zo door de bossen in mijn buurt wandel, het Jachthuisbos, het Dottinkrade en het Bönnik zie ik overal groepjes kauwen verzameld rond een meer of meerdere bomen - meest beuken - met holen erin. Altijd veel meer kauwen dan holen, ook als ik het aantal kauwen door 2 deel. Het lijkt me dat er een fors te kort aan nestplekken is. Zou onderwerp van aan aardige studie kunnen zijn: hoeveel kauwenpaartjes slagen erin een holte te bemachtigen en wat doen de pechvogels? Zou nog wel eens verrassende dingen kunnen opleveren.

Nog niet in de mood

Ook op en rond de cameralocatie wemelt het van kauwen. Toen ik afgelopen week langs het aangrenzende weiland liep, telde ik er 20. Druk bezig emelten en andere insectenlarves te zoeken. Op het erf is plek voor 3 of 4 paartjes. Waar die andere dan toch zitten? Ik zal de komende weken eens gaan opletten. Tijd genoeg. Een ei gaat er denk ik nog niet heel snel komen. Met dit bouwgestuntel zijn we zo weken verder; man lijkt bovendien ook nog niet erg in de mood. Ook opvallend, meestal is het andersom.

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs