Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zon, wind en regen

Marieke van den Heuvel | donderdag 14 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 476x

Onder alle omstandigheden blijven de slechtvalken van het Rijksmuseum hun eitjes warmhouden. Zelfs in de sneeuw hebben we gezien. Van groot belang want een constante temperatuur van de eitjes is noodzakelijk om de embryootjes te laten ontwikkelen tot kleine slechtvalkkuikens.
poreuze kanaaltjes eischaal www.falcoperegrinus.eu

Temperatuur

Lekker even zonnebaden is er voor de embryo’s  in de eitjes niet bij. Ze zijn gevoeliger voor zon en hitte dan voor kou. De optimale temperatuur voor de ontwikkeling van de embryo’s is iets lager dan 40 graden Celsius, de normale lichaamstemperatuur van vogels. Man en vrouw slechtvalk zullen hun eieren dan ook afschermen voor de felle zon als die schijnt. Ook de broedvlek helpt bij het reguleren van de temperatuur. Ze kunnen met de broedvlek voelen of ze iets hoger of juist iets lager op hun eitjes moeten gaan zitten om de temperatuur constant te houden.

Frisse lucht

Net als wij behoefte hebben aan frisse lucht, heeft het embryo in het ei dat ook. Het heeft in eerste instantie nog geen longetjes. Daarom hebben de eierschalen hele kleine gaatjes, waardoor onder andere zuurstof en koolstofdioxide  kan worden uitgewisseld. Als er geen ventilatie is, kan het embryo stikken. Daarom staan man en vrouw slechtvalk zo nu en dan op om frisse lucht door de eieren te laten waaien.

Luchtvochtigheid

De hoeveelheid vocht in de lucht heeft ook invloed op de ontwikkeling van het embryo in het ei. Het ei is namelijk ook zijn voedselvoorraad. Ideaal is een luchtvochtigheid van 60%. Als er buiten een te lage luchtvochtigheid is, kan er vocht door de kleine gaatjes in de eischaal verdampen. Dan is er te weinig voedsel voor het embryo en komt de ontwikkeling van het embryo in gevaar.

Halverwege

Ongeveer halverwege met broeden zijn ze nu. De afgelopen week zijn de embryootjes steeds meer gaan lijken op een klein slechtvalkje. De komende 15 dagen staan in het teken van groeien en sterker worden. We zullen nog even geduld moeten hebben!

Voor diegenen die niet kunnen wachten en een gokje willen wagen wanneer de kuikens in Amsterdam uit het ei komen is er een kuukpoll onder het kopje Samen Onderzoeken: sheet Rijksmuseum Slechtvalken.

Embryo dag 14 www.falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs