Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zo bang als...

Roos Tol | woensdag 14 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 591x

“Zo bang als een wezel”? Als dat tegen u wordt gezegd, dan kunt u trots zijn! Want het kleinste roofzoogdiertje ter wereld is voor de duvel niet bang. Vangt prooien groter dan zichzelf en jaagt ze indien nodig na tot in hun hol.

Mustela nivalis, de wezel, heeft het formaat van een grote muis met een hele lange hals; hij meet 13 tot 23 centimeter van kop tot en met romp. Hij is vooral lang – het gewicht van mevrouw wezel is minder dan een veldmuis. Een grammetje of 35. Mijnheer weegt wat meer, maar met maximaal 75 gram is het nog steeds een lichtgewichtje.

Bontjas

En dan toch zo ’n indrukwekkende verschijning zijn! Alleen al om het prachtige golfpatroon waarin hij beweegt, met sierlijke sprongen van wel 30 centimeter; maar ook de schitterende roodbruin met witte vacht – roodbruin op de rug, wit op de buik - roept bewondering op.

Helaas ook bij dragers van bontjassen.
Ik meende dat de wezel te klein zou zijn om tot jas verwerkt te worden, maar ontdekte op het internet droefmakend veel aanbiedingen met wezelbont.

Als je dan weet dat in één middellange winterjas 50 tot 60 marters (50 tot 70 centimeter groot), 30 tot 60 nertsen (zo’n 40 centimeter) verwerkt worden, staat je brein even stil…  

Roofdier

Dit bevallige beestje is een duchtige rover die dagelijks moet eten om niet te verhongeren. Slecht nieuws voor de bosmuizen; wezels eten vooral knaagdieren zoals woelmuizen, ratten en konijnen, maar ook vogels, mollen, slakken en kleine reptielen, kikkers bijvoorbeeld.  

“Bloeddorstig”, “moordzuchtig” en “wreed” wordt deze kleine pelsdrager genoemd, maar welk recht heeft de mens hiertoe? Wezels vangen hun prooi door ze te achtervolgen en bijten ze dood in de nek. Het zijn roofdieren. Dappere roofdieren. Met zoveel vijanden – waaronder de mens! – dat ze gemiddeld niet ouder worden dan een jaar.

Geniet van het prachtige filmpje dat Ed maakte.

Nu hebben we nog maar 1 “Overige soorten” van vorig jaar niet gezien: de marter.
Wij zijn er klaar voor!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs