Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zit het er op, of....

Joep van de Laar, STONE | dinsdag 13 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 984x

Een ding is zeker, mijn verblijf in Italiƫ zit er op. Gisteren bracht een grote vogel ons weer terug naar Nederland. Ik heb de gebeurtenissen in de steenuilkasten op de voet gevolgd vanuit het mooie stadje Lucca in Toscane. Een vraag blijft: gaan de Ww-uiltjes ons nog verrassen? Twijfel overheerst.

Steenuiltjes rond Lucca gehoord

Ik hoefde het in Lucca gelukkig niet helemaal zonder live-steenuilen te doen. Zo was vanaf het terras van ons huurappartementje in het centrum van de stad regelmatig op twee verschillende tamelijk nabije plekken de territoriumroep van het mannetje te horen. Jammer genoeg niet meer in de tuinen achter ons appartement, zoals in eerdere jaren. Ze moeten dit jaar vermoedelijk in de buurt van de beroemde Muren hebben gebroed. 

Ook tijdens mijn vele fietsritten in de wijde omgeving van Lucca heb ik met regelmaat steenuiltjes gehoord (maar zelden gezien). 

Steenuiltjes rond Lucca gezien

Wel hebben we verscheidene keren steenuiltjes gezien bij vrienden Inez en Fred die in de heuvels even ten noorden van Lucca een mooi pandje bewonen. Bij hun buren broedt jaarlijks een paartje achter de 'mandolate', de openingen die herinneren aan de oude agrarische functie van de bovenverdieping (hooizolder). Het koppeltje (ik bedoel de steenuiltjes) heeft een prachtig half open landschap van olijf- en wijngaarden met hier en daar een paardenweitje tot hun beschikking als jachtterrein. Het rammelt daar van de voedzame prooien als meikevers en verschillende soorten muizen. 

Op het filmpje is te zien hoe enkele jongen reikhalzend uitkijken naar de aankomst van pa (of ma), nou ja, vooral naar iets lekkers te eten natuurlijk. Zo zijn ze wel, die jonge gasten. Ook bij hun gaat de liefde door de maag... Nou ja, ook bij mensenkinderen duurt het even voordat die hun eigen bammetjes kunnen smeren.

Dongen 2017

Het begint er op te lijken dat het BdL-seizoen bij de steenuilen gedaan is. Terwijl elders vele jonge steenuiltjes nog niet aan uitvliegen toe zijn is dat in Dongen nu toch wel het geval. Hun ouwelui waren er dan ook vroeg bij: al op 1 april werd het eerste ei verwelkomd door de talloze camwatchers.

De jonge Brabanders zullen nog een tijdje in de buurt blijven om via hun ouders het steenuilenvak goed onder de knie te krijgen. Leren jagen,leren omgaan met tal van gevaren, etc. Pas als ze die kwetsbare periode goed zijn doorgekomen zijn ze klaar om de wijde wereld in te trekken, een onzekere toekomst tegemoet.  Omdat de meeste jonge steenuilen zich binnen een straal van 5 à 10 km vestigen is het niet uitgesloten dat ze elkaar later nog eens tegenkomen. Ik twijfel er niet aan dat ze elkaar dan als 'steenuil' herkennen. Maar zouden ze elkaar ook als broer/zus herkennen? Ik zou zeggen van niet, maar het blijft een prangende gedachte. Misschien aan elkaars gedrag? 

Winterswijk 2017

Het begon zo mooi. Het Winterswijkse paartje toonde zich dagelijks,  al meteen vanaf het moment dat de webcams on line gingen. En hoe tragisch liep het af. Het vrouwtje overleefde waarschijnlijk het bezoek van een steenmarter niet. Het achterblijvende mannetje deed tot ieders ontroering nog fantastisch zijn best om de jongen warm te houden en ze te voeden. Maar het mocht niet baten. Het was duidelijk: als de jongen nog zo klein zijn lukt het niet zonder een vrouw aan huis.

Unieke beelden

Het drama leverde wel volstrekt unieke beelden op: we hebben niet eerder een mannetje meegemaakt dat de taak van de vrouw probeert over te nemen. Voor mij toch een, zij het dramatisch,  hoogtepunt van dit seizoen.

Meneer de(n) Uil bleef echter niet lang treuren. Binnen de kortste keren meldde zich een nieuwe vrouw. Die had best belangstelling voor de onverwacht leeg gekomen plek. De een zijn dood is de ander zijn brood, zullen we maar zeggen. Zou er nog een legsel worden geproduceerd door het nieuwe stel?

Inmiddels overheerst de twijfel de hoop verre. Mevrouw ontpopt zich meer en meer als een kena(s)u. Dank zij de ook dit jaar weer fantastische filmpjes van Geert konden we zien hoe zij haar versverworven vent fanatiek de tent uit probeert te werken. 

Zou het haar dan eerder te doen zijn geweest om de schitterende woning dan om de liefde?

Steenuilen in Pieve San Stefano, Lucca


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coƶrdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs