Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Zingen en broeden zoals je gebekt bent

Caroline Walta, STORK | zondag 16 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1081x

Het spreekwoord luidt dat ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is (al kan de ooievaar 'slechts' een klepperend geluid voortbrengen) en voor het nest geldt dat ook iedere vogelsoort zo zijn nesttype heeft. Eén onderscheid dat we maken, is een vogel die in de buitenlucht broedt en een holenbroeder.

Holenbroeders zijn bijvoorbeeld mezen, spechten en uilen (in bomen), maar ook de tapuit en bergeend (in oude konijnenholen). Binnen een type vogels kan het zelfs verschillen, zo maakt de boerenzwaluw een nest en graaft de oeverzwaluw een holte. 

En per leefgebied kan het anders zijn, zo bouwt de zwarte ooievaar in Duitsland een takkennest in een boom, terwijl dezelfde soort in de berggebieden van Spanje een broedplek zoekt op een beschutte rotshelling. 

De witte ooievaar nestelt graag 'open'. Voor een grote zweefvlieger is dit goed af en aan te vliegen. Verder heeft de vogel op het nest het liefst vrij uitzicht over de omgeving, zo lijkt een broedende ooievaar het fijn te vinden om te partner in het veld te kunnen zien lopen. Bij gevaar bijvoorbeeld, kunnen ze elkaar zo gauw waarschuwen.

We kregen de vraag of de ooievaar door het open nest wellicht een aangepast verenkleed heeft. Nee, dit is niet het geval. Een ooievaar heeft dezelfde isolerende laag als andere vogels: een huid met verschillende typen veren: donsveren, contourveren en slagpennen.

Met dank aan deze inspirerende inbreng, zal ik in een volgend weblog meer vertellen over de 'aankleding' van een vogel en in het bijzonder die van de ooievaar. Blijf in de tussentijd gerust vragen en zie uw antwoord terug op Beleef de Lente.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs