Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zeven kuikens

Jennifer Romeijn | donderdag 5 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 444x

Op 29 april, rond 14.35 uur, was het zover: de eierschaal van kuiken nummer 1 kraakte open. In de twee dagen daarna kwamen ook de andere zes eieren uit. Hoera!
De kuikens

Van eieren naar kuikens

Eerder hebben we voorspeld dat de kuikens op 28, 29 of 30 april uit hun eieren zouden kruipen. Ze hebben ons goed in spanning laten wachten. Op 29 april zagen we het eerste kuiken verschijnen. De volgende vier kuikens vonden 30 april een mooie dag om hun eieren open te breken. Kuiken 6 volgde weer wat later, in de nacht van 30 april op 1 mei. En later die dag, rond 19.40 uur, brak ook het zevende en laatste ei open. Alle zeven pimpelmeeseieren zijn dus uitgekomen, wat fijn! Kuiken nummer 7 is wel wat kleiner dan zijn broertjes en zusjes, maar hij lijkt goed mee te komen.

De kuikens zijn nu vier, vijf en zes dagen oud. De dag van uitkomen tellen we als dag 0 en aangezien de kuikens op verschillende data uit hun eieren zijn gekropen, hebben ze ook verschillende leeftijden. Ze groeien als kool en worden goed verzorgd voor vader en moeder pimpelmees :).

 

Nestblijvers

De pasgeboren kuikens zien er misschien wat haveloos uit. Kaal, zonder veertjes, blind… Maar wel met hele grote snavels die ze wijd open kunnen sperren. Dat moet ook wel, want pimpelmezen zijn nestblijvers. In de dierenwereld bestaat het verschil tussen nestblijvers en nestvlieders. Bij de vogels zijn nestvlieders nadat ze uit het ei gekomen zijn al redelijk snel zelfredzaam. Ze hebben hun ogen al open en hebben al veertjes. Voorbeelden van nestvlieders zijn de wilde eend en weidevogels zoals de grutto en de kievit. Zij scharrelen al vrij snel zelf hun kostje bij elkaar, maar blijven nog wel bij hun ouders in de buurt voor wat extra warmte en bescherming.

Nestblijvers worden echter kaal en blind geboren en zijn volledig afhankelijk van hun ouders voor voedsel, warmte en bescherming. Moeder pimpelmees zal dus nog steeds op het nest te vinden zijn om haar kuikens warm te houden, en ondertussen zal vader pimpelmees voedsel aanslepen om in de snaveltjes van de hongerige kuikens te stoppen. Een drukke tijd!

De pimpelmeeskuikens blijven 18-21 dagen op het nest. We kunnen dus nog even van ze genieten.

 

Clipjes

Onze clipmaker heeft flink zijn best gedaan om alle kuikens-uit-eieren goed in beeld te brengen. De clipjes zal ik hier nog even noemen: kuiken 1, kuikens 2-3-4-5, kuiken 6 en kuiken 7. Veel plezier met (terug)kijken!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs