Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Weblogbeeld uit Gottenheim (Zuid-Duitsland) - 1 april, maar geen grapje

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Zeven

Caroline Walta, STORK | zaterdag 1 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1006x

Voor wie het nog niet heeft gemerkt, vandaag is het 1 april. Er zijn al allerlei ludieke acties uitgekomen, maar de foto die ik zojuist onder ogen kreeg, is geen grapje.

Een mooi aantal, vijf eieren. Zoals Wim in zijn blog beschrijft, liggen ze er zo netjes bij: één ei in het midden en vier er omheen. En Arda heeft al uitgelegd dat ooievaars meestal tussen de 4 en 6 eieren leggen.

In de zuid Duitse plaats Gottenheim, maken ze het wel heel bont: 7 eieren! Biologisch gezien zit er wel een grens aan het aantal eieren dat een vogel kan produceren. Het verschilt per soort, zo kan de pimpelmees er wel 12 leggen en een zeearend 1 tot 3.

En er is een verschil binnen soort, bijvoorbeeld het ene ooievaarspaar met 3 en het andere met 7 eieren. Een ooievaar met een fitte lichamelijke conditie en die voldoende eiwitrijk voedsel vindt, kan meer eieren voortbrengen dan een vogel die zwak is en weinig voer bij elkaar weet te scharrelen.

Het hoeft ook niet zo te zijn, dat alle eieren uitkomen. Sommige zijn misschien niet vruchtbaar of worden te kort bebroed. Het is nog een kleine maand afwachten hoeveel kuikens er verschijnen in Gottenheim en in Gennep.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs