Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | vrijdag 6 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 714x
Uitgevlogen jongen worden snel zelfstandig. Dat is ook hard nodig, want ze hebben een flinke reis voor de boeg. Er moet in korte tijd nog veel geleerd worden, bijvoorbeeld helemaal zelfstandig voor je eten zorgen. Op het nest hebben ze kennis gemaakt met dat wat eetbaar is, nu leren ze waar ze het zelf kunnen vinden. Hun instinct helpt daarbij. Ook letten ze goed op waar soortgenoten zich ophouden. Dat kan een aanwijzing zijn voor voedsel.
In het veld herkennen de nestgenoten elkaar niet echt als familie. Bedelen en gevoerd worden gebeurt op de thuisbasis: het nest. Vandaar dat ze er vaak terugkomen. De uitstapjes die de jongen maken, duren wel steeds langer, dus de kans om op het nest een hap mee te pikken, wordt steeds kleiner. Maar dat geeft niet, ze vliegen nu zelf en zorgen steeds makkelijker voor hun eigen eten. Ook voor de overnachting komen ze terug op het nest. De komende weken blijft het de centrale plek in het leven van onze ooievaarsfamilie.
Er worden ook de nodige vlieguren gemaakt, want over een week of vier zijn ze klaar zijn voor de grote reis. Als in augustus de omstandigheden gunstig zijn, dan zijn ze zomaar ineens vertrokken. Een reis van een kleine 5000 kilometer wordt afgelegd, tenminste als ze doorvliegen naar West-Afrika. Daar moet dus goed voor getraind worden.
Op de foto ziet u een jonge (links) en een volwassen ooievaar in de vlucht. Let eens goed op het verschil, vooral van de vleugels. De volwassen vogel heeft meer vleugeloppervlakte en zweeft daardoor net iets makkelijker. Ook de vliegervaring speelt een rol. De jongen doen daardoor langer over de reis dan de ouden en daarom vertrekken ze eerder. Ze zoeken zelf uit welke route ze gaan volgen, daarvoor hebben ze pa en ma niet nodig.
Ze doen het helemaal zelf.
Wilt u meer lezen over de trek, kijk dan op de website van STORK bij:
Trekroutes en Veelgestelde vragen over trek
Wim
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..