Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zeearend-Verkleedpartij

Maartje Eijlander | donderdag 20 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 352x

De twee Pykjes zien er nu nog extra schattig uit in hun donspakje. Deze zullen ze de komende weken inruilen voor een echt verenkleed.
Ma zeearend voedt de Pykjes (Screenshot webcam, 20 April 2023)

Van dons naar veren

De komende weken zullen de kleintjes rap groeien, en hun donskleed zal steeds dikker en donkerder worden. Er zullen steeds meer donkerbruine veren te zien zijn, naarmate hun echte verenkleed verder ontwikkelt, tot ze er 10 tot 13 weken na het uit het ei kruipen mee kunnen uitvliegen. In dit filmpje van Jan Dagevos van vorig jaar kun je goed zien hoe in de eerste zes weken de jongen hun verenkleed ontwikkelden.

Zoals je hieronder ook kunt zien bij een foto van de jongen die vorig jaar uitvlogen, zal het eerste verenkleed van onze Pykjes een stuk bruiner zijn dan dat van hun ouders, die een lichtere kop hebben en een helderwitte staart. Dit bruine pak zullen ze beetje bij beetje inruilen voor hun volwassen look. Roofvogels ruien namelijk niet alles in 1 keer: dan zouden ze een aantal weken niet kunnen vliegen. Maar hoe gaat dat dan?

Hoe met de rui het verenkleed verandert

Zeearenden ruien in de loop van een aantal jaar hun gehele verenkleed. Hierdoor zie je zeker in de eerste jaren van een zeearend vaak duidelijk lichtere en donkerdere veren door elkaar heen. Over de jaren heen krijgt de zeearend een lichtere kop, en een witte staart: pas in het 6e tot 7e levensjaar is dit proces klaar.

Doordat het rui proces ieder jaar van maart tot oktober plaatsvindt, kun je in de winter het makkelijkste bepalen hoe oud een zeearend is. Hoe dit veranderingsproces er precies uitziet varieert echter sterk – zo zal de ene zeearend met bijvoorbeeld drie jaar oud een wittere staart hebben dan de ander, en zullen sommige zeearenden zelfs na vijf jaar nog wat zwart in hun staart houden. Daardoor kan het toch moeilijk zijn om een precieze leeftijd te bepalen. Wil je hier meer over weten, neem dan een kijkje bij deze blog.

De jonge zeearenden van 2022, in week 6 (Screenshot filmpje 1 Juni 2022)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs