Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Lysanne Snijders
Lysanne Snijders, NIOO | donderdag 27 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1233x
Kaal, blind en nog geen 1.5 gram. Kleine hulpeloze hongerige kuikens. Maar ze hebben niet alleen eten nodig, de eerste 7 dagen hebben ze hun moeder ook hard nodig om warm te blijven. Als je er even bij stilstaat, zijn dat toch behoorlijk wat afwegingen die een onervaren moedervogel moet maken: blijf ik op het nest om de kuikens warm te houden, ga ik op pad om eten voor ze te vinden of ga ik op pad om eten voor mijzelf te vinden? En dit zal allemaal weer afhangen van hoe koud het buiten is, hoeveel rupsen er te vinden zijn en hoe goed vader koolmees zijn best doet.
Hoe maakt ze nu die beslissingen? Is het voor het grootste gedeelte genetisch vastgelegd, zoals een jonge koekoek die uit zich zelf weet hoe te zingen en migreren, of komt er ook wat 'fingerspitzengefühl' bij kijken? Het klimaat (temperatuur, regen), de omgeving (voedselaanbod, concurrentie) en de partner (harde werker, luilak of een man met een nestje bij een tweede vrouw) kunnen binnen en tussen de jaren flink verschillen. Wat voor de de ene koolmees werkt hoeft dus niet voor de andere koolmees te werken. Hoe flexibel is een koolmeesvrouw (en man) in hoe ze voor de jongen zorgt? En welke aanwijzingen gebruiken ze (mogelijk onbewust)? De grootte van de kuikens? Hoeveel ze bedelen? Hoe makkelijk de ouders eten kunnen vinden?
Om deze vragen te beantwoorden, wordt er op dit moment veel onderzoek gedaan. Want eerlijk gezegd weten wij het ook allemaal nog niet. Maar mooi toch, al die onbeantwoorde vragen? Naast onverwacht is de natuur ook nog steeds geheimzinnig. En dit betekent ook dat er nu niet alleen een hele drukke tijd voor de koolmeesouders is aangebroken, de koolmeesonderzoekers moeten ook flink aan de bak.
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..