Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Margot de Kam, BKN Groningen 2019

Door Margot de Kam

Ze zien ze zien wat wij niet zien..

Margot de Kam | woensdag 8 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1109x

En de kleur is... Onvoorstelbaar. De slechtvalken zien zo ontzettend veel beter dan wij, niet alleen qua afstand, ook wat betreft kleur en beeldsnelheid.
Foto: Froona's site http://www.falcoperegrinus.nl/

Basiskleuren 

Het menselijk oog kan in het lichtspectrum drie basiskleuren onderscheiden: Rood, groen en blauw. Het worden de primaire kleuren genoemd. Alle andere kleuren die wij zien zijn een mengeling van deze kleuren. We kunnen de kleuren zien doordat we kegeltjes op ons netvlies hebben. Kegeltjes die drie basiskleuren onderscheiden noemt men trichromatisch zicht. 
De slechtvalken zien nog heel veel meer kleuren. Zij hebben ook kegeltjes op hun netvlies, maar zoveel, dat zij er vier of mogelijk zelfs vijf basiskleuren mee zien.  Dus hun wereld bestaat uit mengelingen van vier tot vijf basiskleuren, zóveel kleur dat een mens het zich eigenlijk niet eens kan voorstellen. Men noemt dit tetrachromatisch of pentachromatisch zicht. 

 

Superverrekijkers 

Ook wat afstand betreft is het nauwelijks voor te stellen hoever ze kunnen kijken. Ze zien een prooi (of een vijand) al op 3 km afstand.  Bij een stootduik suizen ze met een snelheid van ver boven de 300 km door de lucht, onderwijl de blik op de prooi in de verte behoudend, en dat in de hele wervelende, kleur-spattende omgeving.

 

Knipvlies

Het oog van de slechtvalk is erop gebouwd. Ze hebben een doorzichtig vlies, het zogenaamde knipvlies. Ze knipperen dus met een derde ooglid zodat het oog tegen uitdroging in die wervelwind beschermd is. 

 

  
Focussen 

Om scherp te stellen hebben wij mensen onder meer een zogenaamde gele vlek, midden op het netvlies. Slechtvalken hebben twee van die gele vlekken. Daardoor kunnen zij ook focussen op beeld van opzij . Verder kunnen zij hun ogen onafhankelijk van elkaar gebruiken. 

 


Aantal beeldjes per seconde 

Er is nog iets waardoor ze zo goed zien. Zij zien veel meer beeldjes per seconde dan wij. Onze hersenen verwerken 3 tot 5 beeldjes  vanuit onze ogen per seconde. Zo zien wij vloeiend. 
Slechtvalkhersenen verwerken ook het beeld dat via het oog verzonden wordt, uiteraard. Hun hersenen verwerken tot wel 150!  beeldjes per seconde, ze zien dus veel meer dan wij. Men kan zich voorstellen dat dat noodzakelijk is als je met zo’n vliegende vaart op een prooi duikt. 

 

 

Op onderstaande tekening van Ciryon zien we de blik van een slechtvalk. De valk ziet je én het lijkt of ze dwars door je heen kijkt omdat ze zoveel meer er omheen kan zien. 
 
 
 
 

Tekening door Ciryon

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs