Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Vijftien dagen oud en net stekelvarkentjes. Foto internet

Door Jelle Harder

Ze groeien als kool!

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | donderdag 4 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1015x

Als je de ontwikkeling van de jongen een of twee dagen niet gevolgd hebt, schrik je bijna van de grote kluit jongen in de nestkamer. De veren ontwikkelen zich nu snel.
Foto www.jeroenstel.com

Stekelvarkentjes

Aan alle kanten zie je de veerontwikkeling goed op gang komen. De veren zijn nog niet uit de veerschachten, maar binnenkort blijken er ineens ijsvogels in de nestkamer te staan compleet met verenpak! De nog ingepakte veren zijn nu nog net de stekels van een stekelvarken met scherpe punten. Over een paar dagen ontvouwen zich de eerste blauwe veren van de vleugels, kop en rug uit de schachten.

 

Genoeg voedsel

Die snelle groei van de ijsvogels heeft natuurlijk alles te maken met de aanvoer van voldoende voedsel dat in de omgeving te vinden is. Het voedsel wordt niet alleen uit de vijver bij de broedplaats gehaald. IJsvogels zijn in staat om 1-2 km ver te gaan om bij de beste visplekken het eten voor hun kroost te halen.

Behalve het voedsel moet de rol van de ouders genoemd worden. Die voeren hun taak geweldig goed uit. Gelukkig zijn die ook allebei nog in leven. Gepakt worden door een roofvogel of kat is altijd een gevaar. Nog vaker vliegen ijsvogels zich dood tegen een raam of auto.

 

Opvetten

Of de jongen genoeg voedsel krijgen zou je kunnen vaststellen door ze te wegen. Bij ijsvogelonderzoek in Duitsland heb ik gezien hoe jonge ijsvogels worden gewogen en gemeten en daarna van een ring voorzien. Goed doorvoede jonge vogels wegen bij het uitvliegen minimaal 50-60 gram. Het gemeten record is zelfs 70 gram. Volwassen ijsvogels wegen gemiddeld zo’n 40 gram. Een jong krijgt, als alles goed gaat, dus een prima gevuld ‘rugzakje’ mee om de eerste dagen buiten de nestkamer goed door te komen.

 

Niet meer omdraaien

De ijsvogelouders gaan dagelijks ieder vele malen de nestgang in en uit. Toen er nog eieren waren of kleine jongen zag je een ouder in de nestkamer zich omdraaien en met de kop vooruit de nestgang verlaten. Sinds de jongen groter en zelfstandiger zijn geworden lopen ze pa of ma ijsvogel al tegemoet naar de nestgang. Gevolg: pa en ma geven de vis af en moeten achteruit de nestgang verlaten.

 

Schoonspoelen

De nestgang raakt steeds meer vervuild met poep van de jongen. Pa en ma ijsvogel schieten om die reden na het verlaten van de nestgang een paar keer met de buik door het water. Daarna naar een tak van waaraf in het water gedoken kan worden om het verenpak schoon te poetsen.

Kijk voor het schoonspoelen ook in het clipje De Roodborstshow van 2 mei bij 52 sec.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs