Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 21 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1090x
Man kerkuil is afgelopen 9 februari voor het laatst gezien in de nestkast van Beleef de Lente. Dus moeten we ons zorgen maken? Nee, hoogstwaarschijnlijk toch niet. De kans is groot dat hij ergens in de buurt verblijft en dat is in deze periode van het seizoen een normale gang van zaken.
Maar 100 procent zekerheid hebben we pas als we hem zien. Het is bekend dat er broedparen zijn die zelfs nooit samen in de kast verblijven. Kerkuilen zijn heel erg op zich zelf en daar komt bij: geen broedseizoen is hetzelfde. Uit betrouwbare bron in Dongen weet ik dat de man kerkuil regelmatig voor een andere nestkast op het terrein is waargenomen. Dus het is nog even afwachten.
We hopen dat onze trouwe clubhuis-kijkers weer volop de bijzondere waarnemingen gaan noteren, vooral in de nacht.
Het vrouwtje van de kerkuil verpulvert braakballen. Dat zien we de laatste dagen voor de camera gebeuren. Trouwe kijkers herkennen dit misschien van vorig jaar. Voor 'nieuwe' kijkers: dit is vermoedelijk een teken van nesteldrang, ze is bezig om een zacht nest te maken.
Die braakballen, ook wel uilenballen genoemd, bestaan uit onverteerbare prooi-resten van uilen. Denk aan botjes en het haar van een muis. Ze worden uitgespuugd. Een braakbal van de kerkuil heeft meestal een ovale vorm en is ongeveer tussen de 3 en 7 cm lang. Door de braakballen te onderzoeken, kun je zien wat een kerkuil op het menu heeft staan. Ik kom in een volgend blog nog op terug.
De blogschrijvers van de kerkuilen zijn dit jaar Pieter van den Assem, Johan de Jong, Ruud Leblanc en Mary Mombarg namens de Kerkuilenwerkgroep Nederland. Christ Grootzwagers is onze vraagbaak in Dongen. Met clipmaker Ed Hoogkamer en moderator Frits is dit ons dreamteam voor Beleef de Lente 2018. Elk dreamteam heeft Pro’s, ik wil ze graag noemen: Mariska, Louis, Arjan, André, Nel en Ben. Zonder jullie zijn we niet compleet.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..