Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Witte kauwen, zwarte kauwen?

Linda Persoon | zondag 28 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1106x

Mooi zijn ze hè, onze zwarte kauwtjes? Maar wist u dat kauwen vroeger wel eens wit geweest konden zijn?

Griekse mythologie

Op zoek naar wat informatie voor een informatief weblog kwam ik er vandaag achter dat ooit werd gedacht dat kauwen oorspronkelijk wit waren!
Volgens de Griekse mythologie waren alle kraaiachtigen wit totdat een van hen aan de Griekse god Apollo vertelde dat zijn zwangere vrouw Coronis hem ontrouw was. In zijn woede doodde Apollo zijn vrouw en maakte de veren van de boodschapper zwart.
Ook volgens een legende uit de vroeg-christelijke tijd waren alle kraaiachtigen oorspronkelijk wit. Na de kruiziging van Jezus waren zij in rouw en werd hun verenkleed daarom zwart. Volgens het verhaal waren de eksters te druk met het stelen van mooie glimmende objecten om fatsoenlijk te rouwen en daarom zijn zij gedeeltelijk zwart geworden en deels wit gebleven.

De structuur van veren

Mooie symboliek in deze beide verhalen. Hoe het echt zit? Alleen de kauwen weten het zeker maar vermoedelijk gaat het hier om een goede schutkleur.
Opvallen met mooi gekleurde regenboogveren voor een partner is bij de kauwtjes immers niet aan de orde, hoewel er wel prachtige schakeringen in het grijs-zwart kunnen zitten.
De kleuren grijs en zwart in de veren van de kauw worden gevormd door melanine, een pigment dat ook in de menselijke huid voorkomt. De verschillende kleuren die er soms te zien zijn in het verenkleed worden veroorzaakt door een bepaalde structuur in de veren waardoor de golflengten van het licht worden verstoort en bepaalde kleuren worden versterkt of afgezwakt. Als het licht vanuit een bepaalde hoek valt kan het dus anders lijken. Een vogel bij wie dit erg duidelijk te zien is, is een neef van de kauw, de ekster. Naast zwart en wit is er ook blauw en groen in zijn verenpak te onderscheiden. Leuk om deze binnenkort maar eens goed te bekijken!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs