Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Witkop deel 2

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 9 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 286x

Maandag 7 mei was voor ons een spannende dag, de witkoppige koolmees zou volgens de planning gevangen worden. Dit was het moment uit te vinden waar deze mees haar ring gekregen heeft en hoe ze er precies uitziet.

In mijn blog van 22 april schreef ik er al over, een witkoppige Koolmees keek mijn collega diep in de ogen. Het enige wat we konden zien was de bovenkant van dit vrouwtje, die een ring bleek te hebben.

Gisteren is het vrouwtje gevangen en kon ze beter bekeken worden. Hieronder zien jullie deze bijzondere mees in volle glorie. Ze blijkt dus wel een gele borst te hebben met daarin een beetje zwart (kenmerk vrouw). Ook op de rug, de staart en vleugel heeft ze een aantal witte veren. 

We hebben ook de ring kunnen aflezen en daaruit blijkt dat dit een vrouwtje is dat vorige jaar uit het ei is gekropen, dus ze is nu 2 kalenderjaar oud (2kj). In onze veldnotities staat niets bijzonders, dus we mogen ervan uitgaan dat ze als jong niet speciaal is opgevallen tussen haar zeven broertjes en zusjes. Ze moet destijds dus een heel normaal zwart petje hebben gehad.

Volgens mijn collega heeft dit vrouwtje geen partner, ze is alleen haar vijf jongen aan het grootbrengen. Vijf jongen is voor een Koolmees ook een relatief klein legsel, dus hier is waarschijnlijk iets misgegaan.

Hoe dan ook, het blijft natuurlijk heel erg leuk dit soort pareltjes tijdens het veldwerk tegen te komen. Wat dat betreft is geen enkel broedseizoen compleet voorspelbaar. Juist dat onberekenbare maakt het zo leuk en spannend.

En dan natuurlijk nog aandacht voor het andere belangrijke Koolmezennieuws van gisteren: ons Beleef de Lente vrouwtje is verdwenen. Het is niet helemaal duidelijk wat hier precies fout is gegaan, maar een feit is dat het nestje verloren is gegaan. 'Over de kop gegaan' noemen wij dat hier op het NIOO. Heel erg jammer, zeker omdat alles er toch goed uitzag; vrouw strak aan het broeden en een zorgzame man.

Dit toont ook wel weer hoe onverbiddelijk de natuur is en hoe dun de scheidlijn tussen een succesvol en een mislukt nest is. Hier gaat het fout, maar bij ontelbare andere nestjes van de Koolmees gaat het gelukkig bijna altijd wel goed. 

Foto gemaakt door Maartje van Deventer

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs