Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Joep van de Laar
Joep van de Laar, STONE | woensdag 24 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 989x
Op zeker moment zag het mannetje in dat zijn superbewonderenswaardige inspanningen tevergeefs zouden zijn. Zijn kroost reageerde steeds minder (zie ook filmpje), de kleintjes werden steeds zwakker. Een treurige aanblik natuurlijk.
Toen het mannetje de kleintjes naar de hoek begon te slepen wisten we het zeker: hij beschouwde hen voortaan eerder als prooi dan als levensvatbaar jong. Hij kreeg niet langer de juiste prikkels om door te gaan met zijn voor hem vreemde zorgtaken: warm houden en voeren.
M had de pech dat de jonkies nog zo klein waren, nog zonder beschermend verenkleed bijvoorbeeld. Er zijn namelijk gevallen bekend van eenoudergezinnen waar jongen voorspoedig naar de uitvliegleeftijd opgroeiden. Maar dan waren ze al beduidend groter bij het wegvallen van M of V, in het bezit van een mooi verenpakje en al in staat om hele prooien naar binnen te schrokken. Dat scheelt een hoop werk voor de alleenstaande ouder.
Het is heel begrijpelijk dat er hevig wordt getreurd bij het heengaan van de drie jonge uiltjes. En ook soms een beetje moeilijk om je te realiseren dat je naar echte natuur kijkt. Juist het op de voet kunnen volgen van het broedproces is het centrale idee van Beleef de Lente. We zijn getuige van vele prachtige momenten, en ja, regelmatig ook van minder plezierige. Het is de natuur zoals die is.
Goed te weten: het mislukken van dit legsel is niet uniek, in het onderzoeksgebied van Ronald & Pascal mislukt jaarlijks tussen de 25% en 30% van alle legsels. Vaak blijft de oorzaak duister, vaak ook gaat het om predatie (door bv. de steenmarter) of om het wegvallen van een der partners. Het is een schrale troost, dat wel.
Het wachten is nu op de komst van een nieuw vrouwtje. Het kan zijn dat er nog een vrijgezel typje in de buurt rondzwerft. Ook als zich snel een nieuwe dame meldt, verwachten we geen tweede legsel meer. Het wordt in de Winterswijkse kast wachten tot het volgende seizoen.
We kunnen ons nu weer concentreren op Dongen. Daar gaat het gelukkig goed. Nog enkele dagen en dan gaan een paar gasten de wijde werled in.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..