Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Winter

Wim van Nee, STORK | zaterdag 11 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 183x

Wat zag het er vanmorgen sprookjesachtig uit. De wereld mooi bedekt met een laagje smetteloos witte sneeuw. Dat brengt mijn gedachten terug naar de ooievaarswintertelling van januari. Van een sneeuwdek was toen geen sprake, wel van stormachtig en nat weer.

Maar de telling was gepland, die ging natuurlijk gewoon door.
De eerste wintertelling was in 1995 en vanaf 2001 telt Stork jaarlijks de overwinterende ooievaars in ons land. En dat gebeurt met hulp van iedereen die het leuk vindt, wat de telling ieder jaar opnieuw tot een succes maakt. Intussen hebben veel landen in Europa het voorbeeld gevolgd.

Jong of volwassen

In het afgelopen broedseizoen waren er 1500 - 1700 broedparen. Dit zijn dus 3000 tot 3400 individuen. Dit aantal is belangrijk. Tijdens de wintertelling blijkt namelijk, dat er dan vrijwel uitsluitend volwassen ooievaars worden gezien. Dat waren er in januari 2023 bijna 1000. De eerstejaars jongen laten we hier buiten beschouwing, die gaan namelijk vrijwel allemaal in hun eerste winter op trek.

Aantallen

Vaak wordt gezegd, dat er steeds meer ooievaars in ons land overwinteren. Dit klopt gedeeltelijk. Sinds 2001 is dit aantal toegenomen van ongeveer 500 tot 1000.
Maar wat ook klopt, is dat het aantal trekkende ooievaars veel sterker is toegenomen.  In 2001 gingen er ongeveer 300 Nederlandse volwassen ooievaars op trek, nu zijn dat er meer dan 2000. (Hierin zijn dus de eerstejaars jongen niet meegeteld.) Dat beide getallen hoger zijn geworden, komt natuurlijk doordat de populatie sterk gegroeid is.

Al deze informatie kun u ook zelf herleiden uit de onderstaande grafiek.
De oranje lijn is ook interessant. Die geeft aan welk percentage van de broedvogels in Nederland overwintert. Dat getal is gezakt van ruim 60 % in 2001 tot plm. 30 % in 2023.

Wilt u meer lezen over de wintertellingen, kijk dan bij
www.ooievaars.eu

Wim van Nee
Stork


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs