Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mark Hessels
Mark Hessels | zaterdag 2 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 367x
Dat is misschien wel een van de meest gehoorde vragen als het over ‘onze’ kerkuilen gaat. Het korte antwoord is eigenlijk heel eenvoudig; de uilen hebben ons uitgekozen en niet andersom. Maar de echte vraag is natuurlijk waarom hebben ze juist deze plek uitgekozen en wat voor invloed heb je daar zelf op.
Dat zijn eigenlijk de 3 belangrijkste basisbehoeften van veel beesten. Soms wordt daar als 4e V ook nog ‘voortplanting’ bij genoemd, maar dat zit indirect ook al wel een beetje in de andere 3 V’s.
Voedsel moet er uiteraard het hele jaar zijn; de uilen hebben er niks aan als er ’s zomers voldoende te eten is, maar ’s winters helemaal niets. Omdat de kerkuil makkelijk 1-2 km van zijn nest af jaagt hoeft dat natuurlijk niet allemaal steeds op dezelfde plek te zijn, maar als op het erf helemaal niets te vinden is wordt de plek wel gelijk een stuk minder aantrekkelijk.
Dus muizen horen er echt wel bij op het erf en ook voor die muizen moeten de 3 V’s weer kloppen. Met kunstgras kunnen de meeste woelmuizen niet zo veel en op een opgeruimd en schoongespoten erf vinden de meeste muizen geen voedsel en geen schuilplekken. Lekker rommelig dus, veel schuilplekjes voor insecten, plantjes tussen de stenen lekker laten groeien en hier en daar wat rondslingerend hooi of stro en absoluut geen gif op het erf. Dat betekent dat er heel veel leven op je erf is (hoe gaaf is dat 😁) en die willen ook allemaal graag je huis in, zeker in de winter, en dat is soms wat minder gaaf 😬.
De kerkuil is in Nederland een echte cultuurvolger geworden en je vindt hem bijna alleen nog maar op erven. Ze hebben ontdekt dat de voordelen van op een erf wonen doorgaans opwegen tegen de nadelen daarvan. Dan moet er natuurlijk nog steeds een geschikte nestplek (vaak een kast) zijn en een paar rustige plekjes om te chillen (niet gedacht dat ik dat woord ooit nog eens zou gebruiken). Maar een kast boven een terras waar iedere avond luidruchtig feest wordt gevierd gaat toch echt niet werken. Voor de uilen veel te onrustig en voor de gasten veel te groot risico om een flats op je hoofd te krijgen (zie ook het blog schijt aan alles). Graag een rustiger plekje een beetje achteraf en even een zeiltje over je oude oldtimer heen leggen dus.
Toch kunnen de uilen wel goed wennen aan de standaardgeluiden op een erf. In het eerste jaar liep ik nog op sokken als ik bij de hooiberg moest zijn om ze vooral maar niet te storen, maar inmiddels maaien we gewoon overdag onder de kast door en dan wordt er binnen hooguit even één oog half geopend. Maar ondanks dat is het wel belangrijk om te blijven realiseren dat het gewoon echte wilde dieren zijn en geen huisdier of vee. Zij kiezen zelf of ze het goed genoeg vinden en blijven of toch maar eens verderop gaan kijken.
Een perfect erf in een woestijn van maisvelden gaat ook geen succes worden, dus de omgeving is zeker zo belangrijk. Ook als het op voedselveiligheid aankomt. Jij kunt dan keurig al het gif (tegen mos, tegen slakken, tegen muizen, tegen mieren, tegen zilvervisjes, tegen wespen en ga zo maar door; onvoorstelbaar wat wij allemaal niet bij ons in de buurt willen accepteren) van je erf verwijderd hebben, maar als de uilen dagelijks een portie gif bij een verre buurman gaan ophalen gaat het ook niet heel lang goed.
Ja, er zijn nogal wat dingen waar je over na moet denken om een gezonde omgeving voor al het leven op je erf te realiseren, voordat een paartje uilen het daar naar hun zin krijgt. Gelukkig is er ook een eenvoudige stap die je als eerste kunt zetten.
Als je denkt dat jouw erf geschikt is voor uilen en als je de kleine ongemakken die dat soms met zich meebrengt voor lief wil nemen kun je het beste contact zoeken met de uilenwerkgroep die in jouw regio actief is. Zij komen graag langs om samen te kijken of de plek echt geschikt is en wat er eventueel nog veranderd zou moeten worden.
En tot die tijd, geniet nog maar even lekker van alle bewoners van Beleef de Lente.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..