Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Leo Daanen
Stork
Leo Daanen, STORK | dinsdag 19 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 868x
In de chat (Clubhuis) heeft men het vaker over de omgeving en waar ligt Beugen dan, waar die klierende ooievaars vandaan komen. Logisch dat kijkers die hier niet uit de buurt komen, zich afvragen waar zijn we nu in godsnaam. Vandaar ik even net zoals met de webcam verder uitgezoomd heb. De gele lijn is de grens met Duistland, dus Limburg is bovenin niet erg breed.
In Beugen hebben wij in 2007 als vereniging vogelwacht “de Maasheggen” 2 ooievaars nesten geplaatst. Nest 1 op “de Haart” en Nest 2 op “het Helbroek”. Nest 1 was in 2007 meteen het eerste jaar bezet en er is toen 1 jong grootgebracht. Al de jaren daarop is nest 2 “Helbroek” bezet geweest en zo ook dit jaar. Toen ik zag dat beide ouders al snel het nest verlieten dacht ik, dat gaat niet goed. En jawel hoor, het jong (of meerdere, maar niet gevonden) lag dood onder het nest. Ouders verlaten het nest en gaan regelmatig klieren in Gennep, dit weten we door de ringgegevens van Beugense ooievaar af te lezen. Ook hier zijn ringgegevens handig voor !
De maas is de scheiding tussen Brabant en Limburg, maar het is een peulenschilletje om erheen te rijden. Maar zeker om erheen te vliegen, ja niet met een vliegtuig natuurlijk, maar als ooievaar zijnde is het een makkie. Drie vleugel slagen en je bent er al bijna haha, de afstand (in vogelvlucht dus) van beiden nesten in Beugen naar Gennep is 3,7 km. Een enkele reis dus hé, voor een retourtje dus 7,4 km en dat stelt voor een ooievaar met een spanwijdte van 2 meter niet veel voor. Zo weer wat topografie les gehad, tot volgende week maar weer.
Groetjes, Leo
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..