Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Wie is toch die mevrouw ...

Ronald van Harxen, STONE | maandag 15 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1037x

We kennen haar vanaf het moment dat de camera's online gingen. Elke dag wordt ze door duizenden ogen begluurd. Maar weten we eigenlijk van haar? Waar is ze geboren? Hoe oud is ze? Wat heeft ze gedaan in haar leven? Kortom: wie is toch die mevrouw ... die elke dag op de eieren zit?

Eerste kennismaking

Een van de mooiste dingen die een onderzoeker kan overkomen is dat je de hele levensgeschiedenis van een individuele vogel kunt volgen. Meestal val je ergens onderweg in of weet je wel van het begin, maar niet van het vervolg. 'Our lady on the eggs' is bijzonder. Bijzonder omdat we haar vanaf het alleprilste begin hebben kunnen volgen. Op 7 mei 2016 bevindt ze zich in een van 3 eieren die we aantreffen in de nestkast bij de buren, 180 meter ten zuidoosten van de plek waar ze nu zelf op eieren zit. De drie eieren zien er eender uit: wit en ongeveer 27 bij 33 mm. Onmogelijk te zeggen in welk van de 3 zij zit.

Een dame van gewicht

Een kleine 14 dagen later - tijdens ons tweede bezoek aan de nestkast - zien we haar voor de eerste keer, in gezelschap van een broer en een zus. Aan de hand van de vleugel kunnen we vaststellen dat ze ongeveer 12 dagen oud moet zijn. Een dag na ons bezoek op 7 mei uit het ei gekropen dus, hoe bijzonder. Met haar 111,2 gram zit ze ruim boven het streefgewicht voor die leeftijd. Een week later ringen (3.801.706) en wegen we haar: 19 dagen oud en 155,1 gram. Opnieuw ruim boven het streefgewicht. Op 11 juni treffen we haar voor de laatste maal in het nest aan: 34 dagen oud. Ze weegt 189 gram, ruim een kwart boven het streefgewicht. Daarmee belandt ze in de top 5 van de zwaarste jongen ooit. Van meet af aan een dame van gewicht dus. Bij een latere controle is de kast leeg. Ongetwijfeld zwerft ze ergens in de buurt rond, onder de hoede van haar ouders.

Prille liefde

Op 26 mei 2017 maakt ze voor het eerst haar opwachting voor de camera's van Beleef de Lente. Als 'flamme noveaux' stuift ze achter haar net weduwnaar geworden buurman de nestkast in. De camera's kijken mee. Voor het oog van duizenden kijkers houdt ze zich niet in: de liefde is pril en gretig immers. Voor kroost is het te laat in het voorjaar; de zomer is in aantocht. Het kersverse broedpaar lijkt het niet te betreuren. 

Nevelen

Waar ze van juni 2016 tot eind mei 2017 heeft uitgehangen zal voor altijd in nevelen gehuld blijven. Meest waarschijnlijke scenario is dat ze in de buurt is blijven rondhangen. Loerend op haar kans een vent aan de haak te slaan. Mogelijk heeft ze van meet af aan een zwak gehad voor haar buurman. Daar is op zich niets verkeerd aan. Mijn inziens gaat het wel te ver haar een rol toe te dichten in het verdwijnen van haar buurvrouw. Op internet ciruleren diverse complottheoriën. Onzin als u het u mij vraagt. Vraag blijft natuurlijk wel waarom die marter uitgerekend op dat moment het podium betrad en - mogelijk nog prangender - waarom het verdwijnen van vrouw 2016 zich buiten het zicht van de camera's afspeelde. Er is vast een logische verklaring voor.

2018

In 2018 brengt het nieuwe paar 4 jongen groot, keurig volgens het boekje. Eerste ei gelegd op 11 april, eerste jong op 11 mei en. Alle eieren komen uit. Op juni worden 2 van de 4 jongen geringd omdat 2 slimmerikken zich in het voorportaal weten te verschuilen. Tussen dag 30 en dag 32 laten alle jongen zich voor het eerst op de tak zien. Voor een van hen loopt dat later slecht af, hij wordt van de tak gegrist door een bosuil, net voordat hij de kast in weet te vluchten. Een tweede jong - ongeringd - wordt een tijd later dood op het erf gevonden. Oorzaak onbekend. Van de andere 2 is tot op heden niets vernomen. De rest is geschiedenis.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs