Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wie is onze mysterieuze merelman?

Bernice Goffin | zondag 22 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 380x

Man merel was al een paar dagen niet gezien. We begonnen ons al zorgen te maken, maar… Ineens was hij daar weer! Hoewel, de man blijkt ineens geringd! Wat is er gebeurd, en waarom was onze merelman zo lang vermist?
Eindelijk is het gezinnetje weer compleet!

Vreugde en verwarring

Toen er vrijdag na een dagenlange afwezigheid ineens weer een man bij het nest verscheen, was de vreugde groot. Maar daarmee ook de verwarring: deze man bleek geringd en we vroegen ons dus even af of het wel om dezelfde man ging. Navraag bij de ringer gaf duidelijkheid: man merel is afgelopen donderdag vlak bij de tuin geringd. Op basis van enkele missende veertjes op de kop kunnen we zien dat het wel degelijk om dezelfde man gaat die we tijdens de broedtijd een paar keer bij het nest hebben gezien.

 

Waarom ringen?

Onze merelvader maakt nu deel uit van het merelonderzoek van Vogeltrekstation, onderdeel van het NIOO (Nederland Instituut voor Ecologie). In dit onderzoek wordt er gekeken naar de vatbaarheid van merels voor gevaarlijke virussen zoals het beruchte Usutu-virus. Door de vogels te ringen kunnen ze voor langere tijd gevolgd worden om te onderzoeken of ze succesvol jongen kunnen grootbrengen, hoe oud ze worden en in welke levensfases knelpunten liggen voor de merelpopulatie. Dankzij dit onderzoek kunnen we beter begrijpen waarom de merel de afgelopen jaren in de problemen is gekomen en welke maatregelen er nodig zouden zijn om dit tij te keren.

 

Onze man: een portret

De ringer liet weten dat onze merelvader in een goede conditie is met een gewicht van 90 gram. De leeftijd is niet precies te bepalen, maar hij is in ieder geval vóór 2021 uit het ei gekropen en dus minstens een jaar of twee. Wel had de merelvader, net zoals veel andere merels, wat teken. Een aantal van de teken zijn verwijderd om te onderzoeken of deze ziektes met zich meedragen. Onze man zal ze liever kwijt dan rijk zijn!

 

De vermissing

Het ringen verklaart echter niet waarom man merel vermist was: vóór de ringactie op donderdag was hij al dagen uit beeld en het ringen zelf is binnen enkele minuten gepiept. De merel gaat daarna al gauw door met zijn alledaagse bezigheden. Maar wat waren die bezigheden?

 

Een tweede gezinnetje

Gedurende de donderdag werd door de ringer geobserveerd hoe man merel constant heen en weer vloog met snavels vol wormen. Aangezien die niet bij ons Beleef de Lente nestje aankwamen moet dat betekenen dat hij andere jongen aan het voeren is. Zeer waarschijnlijk heeft ons merelkoppel eerder dit voorjaar al een broedsel grootgebracht. Terwijl vrouw zich alvast om het volgende gezinnetje bekommert, helpt man de uitgevlogen jongen van het vorige nest nog even vooruit tot ze voor zichzelf kunnen zorgen. En dan toch nog af en toe de tijd nemen om wat wormpjes te brengen naar zijn allernieuwste gezinslid. Een echte multitasker!

 

Enig kind

Inmiddels kunnen we wel met zekerheid zeggen dat er geen andere eieren meer gaan uitkomen. Ons merelkuikentje zal enig kind blijven. Natuurlijk was het ook mooi geweest om een nest vol kuikens te hebben, maar wat zal dit ene kuikentje verwend worden! Met de zorg van zijn toegewijde moeder en zijn multitaskende vader zal hij snel opgroeien tot een zéér goed doorvoed mereltje.

Foto Jelle de Jong

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs