Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bernice Goffin
Bernice Goffin | vrijdag 19 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 799x
In de bovenstaande grafiek is te zien hoeveel hele muizen de kuikens hebben gegeten sinds de oudste in staat is om zelf hele muizen te eten. Houd er bij het bekijken van de grafiek rekening mee dat vrouw kerkuil nog tot en met 11 juni regelmatig kleine stukjes vlees aan de jongen voerde, met name aan de jongere kuikens. Pas vanaf 12 juni is de grafiek dus een goede weergave van wat alle kuikens in totaal hebben gegeten.
Een van de eerste dingen die opvalt is dat K1, het oudste kuiken, véél eet. Héél veel. Een echt holle bolle gijsje. Die zal nog even wat babyvet kwijt moeten raken voor hij/zij kan vliegen! K2 lijkt wat minder vraatzucht te hebben (hoewel hij/zij ook nog regelmatig zal hebben meegegeten tijden het voeren door vrouw), maar groeit goed en is in prima conditie.
En dan komen we aan bij onze zorgenkindje: K3, de jongste, heeft het helaas moeilijk. Al vanaf het prille begin liep hij veel achter op de anderen en heeft hij moeten vechten voor zijn leven. We zien in de grafiek dat K3 vanaf 13 juni redelijk zelf muizen kan eten. Wat een overwinning was dat! Helaas was de voedselsituatie op 18 juni slecht in verband met slecht weer. Op dat soort momenten legt K3 het toch echt af tegen de grotere kuikens in de strijd om voedsel en hij heeft dan ook geen voedsel kunnen bemachtigen die dag. Vannacht is het na veel moeite gelukt om één muisje weg te werken, maar K3 oogt wat verzwakt na de lange periode zonder voedsel en heeft moeite met eten (zie ook de clip van Ed).
K3 zal geen extra zorg krijgen van de ouders als hij verzwakt is. De ouders concentreren zich op de oudste en sterkste kuikens, die immers de beste overlevingskans hebben. In situaties met weinig voedsel is het van belang dat de sterkste kuikens sterk blíjven, zodat niet iedereen afzwakt. Als K3 het wil overleven, zal hij zelf moeten blijven strijden.
Het is voor velen moeilijk om aan te zien hoe moeilijk K3 het heeft. De suggesties om in te grijpen druppelen binnen in de chat. Waarom kunnen we niet gewoon wat muizen naar binnen gooien? Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste is Vogelbescherming principieel tegen ingrijpen in dit soort natuurlijke situaties: Vogelbescherming pleit voor een veerkrachtige vogelpopulatie die zichzelf in stand kan houden. Het is dan niet goed voor de populatie als alle zwakke dieren het overleven en zich kunnen voortplanten: daar wordt de populatie uiteindelijk in het geheel zwakker van. De kerkuilenpopulatie in Nederland doet het inmiddels best goed en kan zichzelf dus prima in stand houden zonder dat we alle verzwakte kuikens gaan bijvoeren, wat uiteindelijk zou leiden tot een zwakkere populatie.
Daarnaast zou het weinig zin hebben om een keertje wat muizen te geven aan K3. K3 heeft een zeer grote groeiachterstand op de rest en zou veel structurele zorg nodig hebben om dat weer in te halen, wat het nest veel stress zou geven. Dan nog is het de vraag of zijn organen sterk genoeg zijn om het voedseltekort van de afgelopen tijd aan te kunnen. K3 is dus helaas toch echt op zichzelf aangewezen. De komende uren en dagen worden cruciaal voor hem. We kunnen helaas niks anders doen dan afwachten om te kijken of K3 toch nog de kracht naar boven kan halen om te strijden, zoals hij al zo vaak heeft gedaan.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..