Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Wie een kuil(tje) graaft voor een ander ...

Ronald van Harxen, STONE | maandag 18 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1166x

… legt er een ei in. Spaanders en stof vliegen soms in het rond, maar uiteindelijk gaat het erom dat er een soort van nestkom ontstaat waarin het voor de eieren lekker liggen is. Dat de harde bodem van de nestkast niet echt meewerkt, schijnt ze niet te deren. Gegraven moet er worden! Waarom toch?

Waarom?

Dat is de vraag die ik me laatst zelf stelde. Het lijkt zo'n zinloze bezigheid. In een plaats van een mooie nestkom ontstaat er namelijk een open plek op de harde bodem van de nestkast. Niet echt een fijne plek om de eieren te leggen. Het risico op barstjes is immers een stuk groter dan wanneer je de eieren gewoon op bovenop het nestmateriaal deponeert. We leggen dat er tenslotte niet voor niets in. Waarom dan toch dat graven alsof ze familie zijn van Broer Konijn?

Holenuil

Dat 'Broer Konijn' bracht me op zijn Amerikaanse tegenhanger, nu holenuil genoemd, maar vroeger konijnuil geheten. In de wetenschappelijke litearatuur heet hij Athene cunnucilaria, holengravende athene-uil. Hij broedt in de holen van prairiehondjes en andere holengravende prairiebewoners. Het wat uitdiepen van zo'n hol om een soort van nestkom te krijgen, lijkt me in zo'n situatie best zinvol. Zand geeft mee, en een echt kuiltje graven moet niet zo'n probleem zijn. Deden we vroeger bij het knikkeren ook. Maar bij onze onder daken en in nestkasten broedende Athenes? Zou het een soort overgebleven gedrag zijn; iets dat lang geleden wel zinvol was maar nu niet meer? Een mailtje naar David Johnson verbonden aan het Global Owl Project en holenuilenkenner in het zuiden van de VS boorde dat idee de grond in. Volgens hem gaat het om een soort van ritueel gedrag, als voorbereiding op de eileg. Veel uilen doen het: het verstevigt de paarband en bevestigt de keuze voor de nestpaats. 

Slingers ophangen

Holenuilenmannen gaan zelfs nog een stapje verder, schreef David. Als het vrouwtje een keer vast op eieren zit 'versieren' ze de ingang met een soort slingers: koeienstront, uitwerpselen van coyotes, mos ... dat soort materialen. Misschien een tip voor onze BdL-man. Kippenstront en schapenkeutels liggen er meer dan genoeg. En met een pauwenveer voor de ingang kun je helemaal de blits maken.

 

 

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs