Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wet, wet, wet

Peter de Vries, NIOO | woensdag 22 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 138x

Iedereen heeft het wel meegekregen, de afgelopen dagen waren bijzonder nat. Heftige onweersbuien trokken over het land, vaak met enorm veel regen. De koolmezen hebben het er mee te doen, maar ook de onderzoekers van de koolmezen.

Droog

Zoals je op de foto hierboven ziet gaat het veldwerk ook tijdens regenachtig weer door. Je hangt een paraplu in een laaghangende tak en je kan droog werken. Natuurlijk is het handiger dit te doen als het niet aan het regenen is, maar soms heb je geen andere optie dan een paraplu in een boom te hangen.

 

Toestand op de velden

En hoe gaat het verder in het broedseizoen? De eerste indrukken zijn dat de bezetting (in hoeveel kasten vogels aan het nestelen zijn gegaan) in sommige van onze bosgebieden waar we de koolmezen volgen wat lager is dan in andere jaren. In Oosterhoud (Gld) is het broedseizoen al bijna weer afgelopen. Daar werd het eerste ei op 23 maart gevonden en kropen de eerste jonge meesjes op 15 april uit het ei. Op ongeveer 23 april was de dag waarop de meeste eitjes uitkwamen. Op het moment dat ik dit schrijf is het overgrote deel van de nesten uitgevlogen. Als je daar door het bos loopt hoor je overal de bedelgeluidjes van jonge mezen.

 

En onze eigen Beleef de Lente mees? 

 Met 'onze' mees gaat het ondertussen goed. De vier jongen groeien als kool en worden voortdurend gevoerd. Het mysterieuze vijfde ei is niet uitgekomen en ligt onderin de nestkom. Heel vreemd is dit niet, het komt veel vaker voor. Meestal zijn dit dan niet bevruchte eieren. Als we controleren of een nestje mezen is uitgevlogen en daar worden oude eieren aangetroffen dan wordt standaard gekeken of deze bevrucht zijn. Het is een idee dat ook met dit ei te doen.  

Kortom, het er allemaal prima uit, dit jaar moet het goed gaan! 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs