Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Plaatsing nestkast

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

Werkzaamheden in het broedseizoen

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | woensdag 12 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1006x

Vogelwerkgroepen en vele vrijwilligers zetten zich in voor de bescherming van vogels en hun leefomgeving. Zij geven voorlichting, doen aan biotoopverbetering, inventarisaties, nestbescherming en plaatsen nestkasten voor diverse en veelal kwetsbare vogelsoorten.

In hun beschermingswerk zijn zij vaak afhankelijk van de gastvrijheid van eigenaren van gebouwen en terreinen. Alticom is eigenaar en beheerder van de meeste mediatorens in Nederland en op veel van deze locaties zijn nestkasten voor slechtvalken geplaatst. Zonder hun belangeloze medewerking om nestkasten te mogen plaatsen op hun eigendommen zou het beschermingswerk voor slechtvalken een stuk moeilijker zijn geweest en zijn zij hierin een onmisbare schakel.
Broedende beschermde vogels kunnen de bedrijfsvoering soms ernstig belemmeren. Zoals ook vandaag toen er noodzakelijke inspecties en werkzaamheden op en in de toren uitgevoerd moesten worden. De technici waren op de hoogte van de broedende slechtvalken op de vierde ring en voerden daar alleen zo snel mogelijk een inspectie uit. Goede voorlichting en afspraken aan de voorkant, zoals het plannen van werkzaamheden buiten de broedtijd, kunnen de meeste problemen voorkomen maar soms kan het even niet anders. Vogelwerkgroepen kunnen daarbij van dienst zijn waarmee het draagvlak bij eigenaren blijft bestaan. Goede communicatie en wederzijds begrip zijn hierbij de sleutelwoorden en dragen bij aan ons gemeenschappelijk beschermingswerk.


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs