Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Werkplan van de torenvalk

Christ Grootzwagers | woensdag 23 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 492x

Drie nieuw opgeleide torenvalken worden toegevoegd aan een team van opruimers in de natuur. Hun voornaamste taak, het in stand houden van een gezonde muizenstand. Er mogen er niet teveel komen, maar zeker ook niet te weinig. Zieke vogels worden op een deskundige manier uit hun lijden verlost.

Eerste les.

Ons trio krijgt op dit moment een spoedcursus in het opsporen van prooien. Samen met hun ouders gaan ze een strategie leren. Ten eerste het opsporen van hun hoofdvoedsel muizen. Ze leren hoe die gevonden worden, door het speuren vanuit de lucht. Dat betekent bidden voor het eten, met een scherpe blik. Zie je iets, dan duik je er niet zomaar bovenop, maar je benadert je prooi snel en effectief.

Help de muis

Er ontstaan allerlei initiatieven om de natuur een helpende hand te reiken. Zo worden er voedselbossen aangelegd, goed voor vogels, dieren en de mens. Een vast element zou ook een klein akkertje moeten zijn, waar granen groeien verblijven muizen en die pikken daar hun graantje mee. Torenvalken zullen daarvan profiteren, maar ook steenuilen, kerkuilen enz. Nestkasten horen daar natuurlijk ook bij.

Muizenruiters

De kerkuilenliefhebbers hebben er vast al van gehoord, op veel plekken zie je ze al staan muizenruiters. Ze zijn eenvoudig te bouwen met natuurlijk snoeihout. Je maakt een soort van wigwam, met lange staken die je bovenaan samen bindt. Onderaan plaats je verbindende takken en creëert zo een bodem, een centimeter of dertig vanaf de grond en dan ga je aan het opvullen met een laag hooi. Daarover strooi je granen en legt daar takken op en vervolgens weer hooi enz. Zo maak je een aantrekkelijke plek voor muizen.

Opruimers

Torenvalken zijn echte opruimers, ze houden de muizenstand prima bij. Maar ook zieke vogels en dieren worden door deze torenvalken netjes opgeruimd. Vaak zijn die nu eenmaal een gemakkelijke prooi. Daarmee zijn ze een onmisbare schakel in de natuur. Want worden deze vogels en dieren met een gebrek niet weggenomen, dan kan er een besmettingsgevaar ontstaan. Dus laat roofvogels en roofdieren hun functie uitvoeren, daarmee is een sterke natuur gebaat.

Een laatste blik.

Hier gebeurde het allemaal, we beleefden het allemaal mee. Vogelbescherming Nederland zette de beelden door van de live cam van WMD Water. Vijf jaar hangt de camera daar nu, voor het tweede jaar te zien bij Beleef de Lente. Al 40 jaar broedt de torenvalk op deze bijzondere plek. In principe zijn de jonge vogels al uitgevlogen, maar ze blijven ons verrassen. Team torenvalk blijft dan ook in de lucht tot 1 juli, zodat we nog van hun capriolen kunnen genieten. Je weet het in de verlenging gebeuren dikwijls erg mooie dingen, dus blijf kijken. Misschien wat brutaal, maar toch doe ik het en vraag een tikkie voor Beleef de Lente. Nog even genieten en dan is het over en uit, met onze blik op de watertoren: Filmpje

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs