Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
André Eijkenaar K3

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Welkom K3

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 12 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1189x

Op de 36ste broeddag is het eindelijk zover: K3 (kuiken nummer 3) kroop vannacht uit het ei. Het duurde langer dan verwacht, de tijd zal het leren of K3 er langer over gedaan heeft of dat K4 Snelle Jelle is.
MM

Doordat vrouw kerkuil al vanaf het eerste ei begint te broeden , ontstaat het leeftijdsverschil tussen de kuikens bij uitkomst. Dit is essentieel onderdeel van de voortplantingsstrategie.

Ontwikkeling kuiken

Vanaf de zevende dag produceert het kuiken de eerste braakbal. Deze braakballen zijn lang en smal en wegen nog geen gram. De inhoud bestaat grotendeels uit haren met een enkele maal  kleine botjes.

Tegen het einde van de tweede week  maakt de eerste witte donslaag  die het  lichaam nooit volledig  heeft bedekt, plaats voor een tweede  die gelig wit tot hagelwit van kleur is. Rond de 10e dag  verschijnen korte  schachten met donspluimpjes. De ogen  kunnen gedurende langere tijd tot spleetjes worden geopend.

 Wat gaan we zien

Vol verwachting kijken we of er meer eieren uitkomen komende dagen. En of man kerkuil voldoende prooien kan blijven aanvoeren om vrouw kerkuil en het jonge grut van voldoende eten  te blijven voorzien; hij heeft een groot gezin. Op dit moment is er voor alle uilen voldoende voedsel.

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs