Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Welkom bij de IJsvogels!

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | dinsdag 7 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1052x

IJsvogels houden niet van ijs. De afgelopen winter stelde daarom in januari hoge eisen aan de overlevingskunst van onze ijsvogels. Hoe zou het met ze zijn?

Als viseter is het van levensbelang voor ijsvogels om altijd voldoende open water te hebben.

Dat lukte in afgelopen december en februari heel goed. Maar januari kenmerkte zich door koud (en zonnig) weer waarbij op veel plaatsen is geschaatst. De aanhoudende vorst zorgde er voor dat sloten, plassen en meren bevroren. Ineens was bijna geen wak meer te vinden om daar als ijsvogel te overleven. Wat dat voor komend broedseizoen gaat betekenen, is nog moeilijk te voorspellen.

Drie zachte winters

Voordeel voor de ijsvogelstand is dat de drie winters voorafgaand aan de laatste zeer zacht zijn geweest. Daardoor sprong de ijsvogelstand in Nederland van ca. 370 paar (2013) naar ca. 725 paar (2014) en vervolgens naar recordhoogte met ca. 1125 paar in 2015 (bron: Sovon Vogelonderzoek Nederland). Naar verwachting is het aantal in 2016 zelfs nog hoger geweest. De juiste getallen zijn echter pas eind 2017 beschikbaar.

Deze hoge aantallen broedvogels geven de populatie een zekere basis. Gaat, als gevolg van de koude winter, de helft dood dan is er gelukkig nog een groot aantal ijsvogels over.

Wanneer komen de ijsvogels?

Opnieuw hopen we de ijsvogels waar te nemen bij de ijsvogelwand in de tuin van de familie Verschure. We zijn natuurlijk allemaal benieuwd wat de stand van zaken is. Is er al een ijsvogel bij de wand gezien? Peter Verschure:  “De ijsvogels hebben zich nog niet laten zien”. Maar misschien ter geruststelling: “Dat is hetzelfde beeld als voorgaande jaren”.

De voor velen mooiste vogel van Nederland komt hopelijk snel in beeld!

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs