Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weerzien

Roos Tol | zondag 28 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 582x

Was een rustig weekje, hier bij de vijver. Kabbelend water. Vleugje wind. Beetje zon, beetje regen. Groeiend heermoes. En, o ja: vechtende vinken, baltsende heggenmussen, badderende pluimage van diverse soorten, vogelzang van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, kikkerconcerten…

Kortom: rustig? Dat is het hier bijna nooit!

Maar na een relatief rustige week met alle bekende vijvergasten was er vrijdagavond plots een verheugend weerzien met een oude bekende van vorig jaar: de zwarte mees (Periparus ater).

Deze wordt soms verward met de koolmees, maar als je ze naast elkaar zet, zijn er duidelijke...

Verschillen

De koolmees is zo’n 4 centimeter groter dan de zwarte mees (11 centimeter).
De zwarte mees is ronder en heeft een zwart petje met een langwerpige witte vlek tot in de nek, witte wangen, blauwgrijze vleugels met twee smalle witte vleugelstrepen en bruinwitte onderdelen, zonder het geel en de zwarte stropdas van de koolmees.

Standvogel

De Nederlandse zwarte mees blijft jaarrond in Nederland.
Hij leeft buiten het broedseizoen in groepen, in sparren- en dennenbossen of naaldboomeilanden in loofbos. Ze zitten hoog in de bomen, eten sparren-, elzen- en beukenzaad in de winter en verder allerlei insecten, larven, kevers, kakkerlakken, oorwurmen, bladluizen, mieren, spinnen en kleine slakjes.

Broeden doen ze in boomholtes. Als daar gebrek aan is, ook wel in een gat in de grond of zelfs een nis in een muur.
Zwarte mezen vormen een paartje voor het leven.

Rode lijst

Helaas, dit leuke vogeltje staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels met de status ‘gevoelig’. Hun aantallen nemen al vanaf 1985 gestaag af.

Salamander

Om de vrijdagavondvreugde compleet te maken, verscheen een kwartiertje na 23:00u een twééde oude bekende: een salamander!
Welke soort precies is niet altijd duidelijk vast te stellen. Vorig jaar werd gekozen voor ‘kamsalamander’. Dat zou nu ook kunnen, maar ‘kleine watersalamander’ komt mogelijk meer in aanmerking.

Als het de kleine watersalamander is, en mevrouw mijnheer heeft ontmoet onder water, zal zij vanaf begin april wekenlang eitjes afzetten op waterplanten. ELK eitje wordt met de achterpootjes in een blaadje gevouwen! Als dát geen moederliefde is!

Na 1 tot 3 weken komen daar larfjes van. Vanaf 2 tot 3 maanden gaan die gaandeweg van kieuwademhaling over op longademhaling en kruipen aan land.

Zou prachtig zijn als we dat mogen meebeleven!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs