Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Weerwormen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 18 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 541x

Bij wormenweer krijg je weer wormen, dat had Anjo goed gezien. Met de 33 van de afgelopen week erbij staat de teller inmiddels op 53. Wat ze er lekker aan vinden, ontgaat me eerlijk gezegd een beetje. Ze zullen wel lekker wegslurpen, vermoed ik.
Aantal regenwormen per jaar

Derde plek

Met die 53* neemt 2021 voorlopig de derde plek in. Alleen in 2010 en 2015 werden er in de broedperiode meer wormen naar binnen geslurpt. Met zeker nog een volle week te gaan, moet een tweede, misschien zelfs een eerste plek haalbaar zijn. Of je daar blij mee moet zijn, is uiteraard een ander verhaal. Veel regenwormen betekent meestal ook veel regen (of Benno die zijn gazon sproeit). Omgekeerd zijn de droge voorjaren in de afgelopen jaren goed in de grafiek af te lezen: nauwelijks regenwormen. Voor de natuur is regen in april en mei heel plezierig; persoonlijk heb ik er wat minder mee.

SRV

Grappig is dat onze man er overdag ook de nodige weet te verschalken. Zowel in de slootrand als bij de poel. Het is af en toe een soort tafeltje dekje daar onder de boom. Zelfs woelmuizen kunnen van daaruit gespot worden, ze komen blijkbaar gewoon voorbijwandelen. Net als vroeger de SRV-man. U kent hem wel: die rijdende winkel die je het eten op de stoep kwam bezorgen. Op Wikipedia lees ik dat de eerste dateren uit 1966. Daarvoor had je nog de melkboer met zijn paard. Om je dat te herinneren moet je overigens wel wat ouder zijn.

Ontleden

Het is lastig te zeggen welke soorten wormen het precies zijn, maar die grote lummels zullen wel Lumbricus terrestris zijn, de gewone regenworm. Die wordt ook wel dauwpier of aardworm genoemd. Het zijn forse joekels die wel tot een schoolliniaal lang kunnen worden. Met de biologieles op de middelbare school moest je in het practicum wel zo'n worm ontleden. Opengesneden en met spelden vastgeprikt door de amanuensis. Niet geschikt voor weekhartige leerlingen weet ik nog.

Streekgebonden seizoensproducten

Het zijn niet allemaal wormen wat de pot schaft. Verrassend veel muizen dit jaar, met name woelmuizen. Negen stuks, samen met de twee bosmuizen en de hamstermuis (of muishamster zo u wilt) komen we op twaalf. Dat is een stuk meer dan vorig jaar toen er in de hele leg- en broedperiode maar twee aangevoerd werden. Daarnaast flink wat rupsen en larven (zie de diagram hieronder). Nog geen meikevers**, daarvoor is het nog te koud (bovendien is het nog maar april). Maar ik verwacht ze eigenlijk elk moment.** Wat dat betreft zijn steenuilen echt van deze tijd: ze eten alleen streekgebonden seizoensproducten. Behalve die rare hamstermuis dan: afkomstig uit Rusland, Syrië, Mongolië of China. 

 * Eigenlijk 52 want eentje werd er door man himself verorberd.

** Alsof de duvel ermee speelt, gisteravond om 20:55 appje van Geert: eerste meikever gesignaleerd. Vloog rechtstreeks in de maag van mevrouw.

Prooien 25 maart tot en met 16 april

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs