Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weer (een) praatje

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 1 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 952x

Mijn eerste praatje van dit seizoen is een soort van weerpraatje. Het koude winterweer is immers het gesprek van de dag. Maar hoe gaan de steenuilen er nu mee om? Is er genoeg voedsel te vinden? Waarom zien we ze maar zo weinig in de kast terwijl buiten de snijdende wind waait?

Winterkost

Trouwe BdL-kijkers weten dat steenuilen er een zeer gevarieerd menu op na houden: muizen in diverse soorten en maten uiteraard, maar ook kleine vogels, af en toe een kikker of salamander, en vooral veel klein grut, zoals rupsen, larven, regenwormen, nachtvlinders en - last but not least - meikevers.

Dat is echter in het voorjaar. In de winter is het andere kost. Dan kent het steenuilenmenu veel minder variatie en zullen ze het vooral moeten doen met muizen.

Om tijdens koude winterdagen als nu de vetreserves goed op peil te houden zal er dus met regelmaat een muis moeten worden gevangen. Best begrijpelijk dat man dan af en toe wat moeite heeft om zijn vangst aan zijn vrouw af te staan. Hij doet het uiteindelijk toch maar wel, zoals we op de filmpjes zien. (Zo te zien had man wel eerst wat van die muis gesnoept voordat ie 'm aan haar kwam brengen, de rakker!)

Sneeuw is lastig

Steenuilen zijn, zoals vele vogelsoorten, geen fan van strenge winters. Met name een langdurig dikke sneeuwbedekking, als muizen onder de sneeuw blijven, maakt het lastig om een maaltje muis bij elkaar te scharrelen. De huidige winterkou zonder sneeuw is echter geen groot probleem, want de muizen zullen zich gewoon nog boven de grond vertonen.

Niet in de kast?

Steenuilen hebben het voordeel dat ze op koude en winderige dagen energie kunnen besparen door de beschutting van hun nestholte of kast op te zoeken. Uit de wind en waarschijnlijk net iets warmer dan buiten, zeker als de zon er op schijnt. Als je dan ook nog een partner hebt om tegen aan te kruipen .... Steenuilen hebben het wat dat betreft toch beter voor mekaar dan een buizerd die op een paaltje in het open veld zit door te waaien.

Maar waarom zien we de uilen met de snijdende wind van vandaag dan toch niet de hele dag in de kasten? Dat vroegen wij ons ook af, afgelopen zaterdag, toen we op pad waren voor ons jaarlijks rondje winterkastcontrole en vooral veel lege kasten aantroffen. Ook toen stond er al een straffe, koude wind, maar de zon scheen wel fel.

Betere plek

Lastig om met zekerheid te zeggen. Kan toeval zijn want uilen zijn in deze tijd van het jaar zeker niet altijd thuis, maar wellicht is het onder deze best wel extreme omstandigheden in de kasten toch wat te koud (het waait door de ventilatieopeningen, zie de webcambeelden) en hebben de uilen elders op de erven nog beter beschutte plekken gevonden waar het goed toeven is. Bijvoorbeeld in de nok van een toegankelijke schuur en dan bij voorkeur een stal met vee dat warmte afgeeft. Ze zullen in ieder geval niet als een vaantje in de volle wind hebben gezeten.

Filmpje!

Afgelopen zaterdag, tijdens ons rondje nestkasten dus, hadden we tussendoor een afspraak op de Winterswijkse webcamlocatie met een cameraploeg van de regionale TV-zender REGIO8. De leuke reportage kunt u hier bekijken. [Spoileralert: er komt een Bekende Clubhuizer in voor!). 

 

In memoriam

Tot slot even iets heel anders. Ons heeft het droevige bericht bereikt dat afgelopen maandag, 26 februari, op 88-jarige leeftijd Riet is overleden. Veel BdL-kijkers van het eerste uur zullen Riet vast en zeker kennen uit het clubhuis. Vanaf de start van BdL in 2007 was Riet een fanatiek en zeer gewaardeerd volger van de steenuilencam. Behalve kijker was Riet van meet af aan betrokken bij het "prooientellen". Samen met andere tellers was zij eens te gast bij het ringen van de jonge steenuilen in Harreveld. Ik kan me haar trotse blik nog herinneren dat zij - als enige van het gezelschap - even een van de jongen uilen mocht vasthouden!  

We herinneren Riet als een gezellige en oprecht nieuwsgierige steenuilwebcamkijker, en wensen haar familie en vrienden sterkte met dit verlies.

 

 

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs