Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet
Christ Grootzwagers | donderdag 28 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 851x
Op onze wereldbol bestaat er een kringloop van water het zeewater verdampt, in de atmosfeer condenseert het en valt als neerslag weer neer. Rivieren voeren dit water weer terug naar zee, een gedeelte komt daarin terecht als grondwater. Zeewater wordt ook wel zout water genoemd, maar dat hebben jullie vast al weleens geproefd. Bij het verdampen van zeewater blijft het zout achter in zee, waardoor neerslag geen zout bevat, dit noemt men zoet water. Alleen aan de kust komt zout water soms voor, bij hevige winden, wil het zoute water soms meegevoerd worden. Kustbewoners weten daar alles van. De overgang tussen zoet water en zout water, dit heet de tijnaad, is niet altijd even duidelijk (bijvoorbeeld in rivieren met getijden), deze mengeling van zoet en zout water noemt men brak water. Vroeger was dit in Zeeland en de Biesbosch goed waar te nemen, aan onder andere de aparte flora.
Op onze aardbol komt ongeveer 1.400.000.000 km³ water voor. Hiervan bevindt 97% zich als zout water in oceanen en zeeën. De rest is onderverdeeld in zoet en zout grondwater (23.300.000 km³), ijs (24.000.000 km³), oppervlaktewater (meren en rivieren, 190.000 km³) en waterdamp in de atmosfeer (14.000 km³). De verhoudingen variëren enigszins door verschillende factoren, waaronder het klimaat. En dat laatste speelt ons parten, die enorme hoeveelheid ijs brokkelt meer en meer af. Ergens moet dat water blijven, dus de zeespiegel zal stijgen.
Alle leven bestaat voor meer dan de helft uit water. Planten voor ongeveer tachtig procent. Dieren, waar wij in principe ook toe behoren, bestaan voor ongeveer zestig procent uit water, afhankelijk van leeftijd en geslacht. Planten op het land en dieren reageren op droge omstandigheden, planten laten simpelweg hun bladeren vallen. Dieren trekken zich terug een gaan in zomerslaap bij extreme droogte. Zo kunnen planten en dieren, in woestijnen waar het jaren niet kan regenen, tot tientallen jaren overleven. Een complex gebeuren waarbij ze hun stofwisseling volledig stil leggen. Ook veel plantenzaden kunnen jaren in de woestijnbodem overleven, om bij plotseling optredende neerslag massaal, en in korte tijd (binnen enkele dagen), tot achtereenvolgens ontkieming, groei en bloei te komen, de zogenaamde 'desert bloom' (woestijnbloei).
Ons vijvertje is van een heel andere bron afhankelijk, namelijk de kraan. Toch kun je hier ook allerlei patronen zien. Als het iets droger is, zie je vaak andere vogels langs de rand. Is de plas net aangevuld, dan zie je sommige vogels terugdeinzen. Zo van wat is hier gebeurd. Echt van water afhankelijke beestjes hebben we ook al waargenomen, eerst de padden, later de bruine kikkers en nu de groene. Ja zelfs salamanders hebben we gezien en drinkende vleermuizen. Water het is onmisbaar, leven is zonder niet mogelijk.
Blauwe reiger eet prooi
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..