Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Margot de Kam
Margot de Kam | dinsdag 14 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 352x
[note: M van de Mortel, man slechtvalk vanaf 2015 lijkt echt verslagen helaas. We zien baltsgedrag tussen vrouw 4NL en nieuwe man BUS]
Zo noemen we de geluiden die ze hoofdzakelijk maken. Het klinkt zo’n beetje als je het schrijft. Wheelwheelwheel en ie-u-tsjup.
NB: Mannen hebben een hogere (piep) stem dan de vrouwen.
Het wailen heeft diverse betekenissen. Het is een geluid dat ver draagt. Het kan heel erg zeurderig of alarmerend klinken. Het klinkt in onze oren, en met onze emoties, anders dan wat er bedoeld wordt.
4NL, dat is vrouw slechtvalk van de Mortel, horen we het meeste wailen. Dat klinkt vaak zeurderig of zelfs bozig. Zeker als ze die snavel zo openspert. Deze wail is een bedelroep. Vooral omdat dit een nieuw koppel is dat elkaar nog leert kennen horen we dit gekrijs veel van het vrouwtje. Zij bedelt om prooi en om paringen. Het is dezelfde bedelroep die de jongen gebruiken als ze om voedsel bedelen.
Hij, de nieuwe man BUS, van de Mortel, die een blijver lijkt, wailt soms terug, om aan te geven dat hij haar hoort, maar we horen hem ook chuppen. Het gechup is, in dit geval, om haar te lokken. Kom maar, ik heb prooi. Dat hij er vervolgens mee wegvliegt, zoals in het filmpje Niet van harte is te zien, is ook baltsgedrag voor een nieuw koppel.
Als ze samen wegvliegen in dat filmpje, horen we gechitter, een chichichi geluid, heel snel achter elkaar. Dit geluid gebruiken mannen ook bij de paring en is een speels geluid, onschuldig bedoeld. Hij plaagt haar een beetje, door weer met het prooitje weg te vliegen. Kom maar achter mij aan. Het is een spel.
Hij doet ook mooie baltsvluchten om haar te bekoren, dan wailt ze ook, dat ze hem ziet. Een prooi-overdracht van snavel tot snavel of een baltsgesprek in de kast is intiemer voor een slechtvalk, zelfs intiemer dan een paring. Ze paren wel, maar ze zitten nog niet in die fase van snavels dicht bij elkaar.
In Amsterdam, - en dat is het leuke van twee nesten volgen-, voor vergelijk, daar zien we dat het koppel elkaar al beter kent. Hij plaagt niet meer, man BTR van het Rijks. We horen hen ook wailen soms, dat is meer van ik zit hier, waar ben jij? Of het vrouwtje V bedelt om een paring. Wailen wordt ook gebruikt bij een prooi-overdracht in de lucht.
Maar veel meer horen we het chuppen in Amsterdam. Man BTR heeft maar 1 doel met zijn gechup: het vrouwtje V naar de nestkuil lokken, waar ze een ei moet leggen. Zij zijn dus al verder met hun verloving. Hen horen we veel meer chuppen, hij lokkend, en zij, met haar schelle stem, V in Amsterdam, chupt naar hem dat ze hem ziet. Ook als ze samen zijn in de kast wordt er gechupt. Zie ook Marieke’s blog : Het grote verleidingsspel
Wailen, hoe naar het geluid ons soms in de oren klinkt, wordt uitsluitend onderling gebruikt. Dus niet om te schelden tegen indringers. Over hoe er gescholden wordt vertel ik een andere keer.
In onderstaand filmpje horen we de geluiden.
wailen en chuppen
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..